ДОКТОР ПЕТРОВИЋ ОБЈАШЊАВА: Ако имате вишак антитела, ево да ли морате да се вакцинишете

Б. РАДИВОЈЕВИЋ

01. 01. 2021. у 10:51

ШТИКЛИРАЊЕ евентуалних хроничних болести уз пријаву за вакцинацију додатни је филтер који ће помоћи да се боље разврстају приоритети за масовну имунизацију.

ДОКТОР ПЕТРОВИЋ ОБЈАШЊАВА: Ако имате вишак антитела, ево да ли морате да се вакцинишете

Фото Printskrin

Хроничне болести које се означавају: малигне, кардиоваскуларне, болести плућа, јетре, бубрега, дијабетес, гојазност, резистентна хипертензија, неуролошка и цереброваскуларна обољења, као и стања имуносупресије, биће уз године старости додатни критеријум за заказивање вакцинације. То у пракси значи да ће кандидат за вакцинацију који је рецимо старији од 65 година пре доћи на ред уколико је додатно угрожен и неком од болести за које се у досадашњем току пандемије показало да удружене са ковидом дају тежу клиничку слику и већу смртност.

НИЈЕ УСЛОВ

ПРИЈАВА путем е-управе или контакт-центра није услов за вакцинацију и не значи да они који се на овај начин нису пријавили неће моћи да се вакцинишу кад почне масовна вакцинација. Као што пријављени у сваком тренутку могу да одустану, тако и они који се сад не пријаве могу да се предомисле и "стану у ред" за имунизацију. Осим на пунктовима који ће бити формирани по целој Србији, где је и планирана имунизација највећег броја заинтересованих, грађани ће моћи да се вакцинишу и у матичним домовима здравља.

Исказивање интересовања за вакцинацију против ковида, која је у понедељак почело путем сајта е-управа, а од четвртка ће бити могуће и телефоном, ни на који начин није обавезујуће и грађани могу да одустану од вакцинације, без посебне одјаве чак и пошто добију термин и вакцинални пункт. На овај начин држава прикупља податке колико људи жели да се вакцинише и којом вакцином, како би се што рационалније обавила набавка. То је пут да се избегну ситуације да имамо премало или превише вакцина, или да оне по типу и произвођачу не одговарају ономе што грађани заправо желе.

На основу података који се сада прикупљају држава ће моћи да направи у појединостима много прецизнији план масовне имунизације, чије су смернице већ одређене оперативним планом Института за јавно здравље Србије.
Овим, условно речено, анкетирањем, добиће се релативно прецизан број становника који желе да се вакцинишу, а обрадом података из попуњених упитника и информације о потребама за сваком од пет понуђених вакцина појединачно. Поред две које су већ одобрене и примењују се у Србији - "Фајзер/Бионтекове" и руског "спутњика V", грађани могу да се определе и за још три вакцине које ће касније стићи. То су цепива кинеског "Синофарма", "АстраЗенеке" и "Модерне".

ДА ЛИ ЈЕ ИМУНИЗАЦИЈА ПОТРЕБНА ОСОБАМА КОЈЕ СУ ПРЕТХОНО ПРЕЛЕЖАЛЕ КОРОНУ

ПРОТИВ инфекције короном требало би да се вакцинишу и они који су прележали ковид 19, али - не обавезно.

- Ко после прележане инфекције није радио тест на антитела, требало би да прими вакцину, најбоље руски "спутњик V" и то једну дозу. То је по типу жива вакцина и она ће у случају прележане инфекције бити "бустер" и појачати имунитет. Такви би требало да буду последњи у реду за имунизацију. Ко је радио анализу и има задовољавајући ниво антитела не мора уопште да се вакцинише - објашњава др Радмило Петровић.

Идеално би било да се друга доза вакцине прими четири недеље после прве, сматра др Петровић, али је због журбе да се свет што пре избори са пандемијом препоручено да ревакцинација буде после три недеље. Нова препорука СЗО је да друга доза може да се да и пет-шест недеља после прве. Тај став је добрим делом изнуђен глобалним проблемима у снабдевању вакцином, па би одлагање ревакцинације омогућило да се првом дозом обухвати што већи број становника.

- Одлагање ревакцинације за недељу или две само у незнатном проценту може да умањи имунитет који се постиже вакцинацијом - каже др Петровић.

Грађани могу да се одлуче за било коју вакцину, или да изаберу конкретну од понуђених.

- Лично ћу да примим ону која ми прва буде доступна, али волео бих да то буде кинеска, која је по типу тзв. мртва вакцина - каже, за "Новости", епидемиолог др Радмило Петровић. - Најбитније је да се што пре вакцинишемо, а којом вакцином није толико важно. Ипак, волео бих кинеску зато што је то вакцина прављена класичном технологијом од убијеног вируса, садржи све његове делове и развија отпорност и на РНК нуклеид, липоидни и спољашњи омотач.

Држава засад барата проценом да би у Србији требало да се вакцинише четири милиона становника. То је услов да пређемо баријеру и направимо колективни имунитет, јер бисмо у том услучају уз оне који су стекли природну отпорност после прележаног ковида, имали око 80 одсто имуних на вирус корона. Са 20 одсто вакцинисаних, што је око 1,5 милиона становника, по процени епидемиолога др Предрага Кона, иако не бисмо досегли колективни имунитет, спречили бисмо нове, веће таласе епидемије.

На сајту е-Управа интересовање за вакцинацију за 36 сати исказало је више од 100.000 грађана.

- После пријављивања биће направљен план вакцинисања и одређени пунктови широм државе на којима ће имунизација бити обављана. Ниједна вакцина неће бити купљена на основу политичког става, а вакцинацију неће плаћати ни грађани који немају здравствено осигурање. Они ће бити имунизовани у трећој фази вакцинације заједно са највећим бројем грађана - објашњава министарка државне управе и локалне самоуправе Марија Обрадовић.

ПЕЛЦОВАНИ ТОНЧЕВ И ЉАЈИЋ

МИНИСТАР Новица Тончев примио је "Фајзерову" вакцину против короне. Он је у родној Сурдулици након вакцинације изјавио да сматра да је важно показати на личном примеру како изгледа одговорно понашање.

- Искрено верујем да је превенција најделотворнија. Поносан сам што је Србија међу првим земљама која је почела вакцинацију - рекао је Тончев.

У Новом Пазару јуче се вакцинисао и и лидер СДПС Расим Љајић.

Ј. С.

Пријављивање за вакцинацију на порталу е-Управе траје минут, а грађани остављају број телефона или имејл адресу. Одмах по пријави, ако је остављен број мобилног, за око 10 секунди стиже порука да је пријава успешно извршена. На исти начин грађани ће касније, када за то дође време, бити обавештени о месту и времену вакцинације. Попуњавање поља за контакт је обавезно, заправо без њега не може да се изврши регистрација. Грађани могу да оставе број кућног или мобилног телефона, или имејл адресу члана фамилије или пријатеља, уколико немају свој.

ОПАСНОСТ НА АЛЕРГИЈЕ

ВАКЦИНУ не би смеле да приме особе са акутним болестима, температуром, и сви који су алергични на неки од састојака конкретне вакцине. Ако је, рецимо, особа алергична на пеницилин, а њега нема у вакцини, може слободно да је прими.

- Треба бити опрезан са онима који су раније имали епизоде анафилактичкког шока или Квинкеовог едема, који често прати ово стање, али се некада појављује и самостално. То је, такође, алергијска манифестација у виду наглог отока грла, ждрела, усана и језика услед које човек за трен може да се угуши. Зато сваки тим за вакцинацију мора да има антишок терапију - објашњава доктор Петровић.

Пре пелцовања на вакциналном пункту лекар би требало да измери температуру и узме податке о евентуалним болестима и терапији, да би сазнао да ли неки од лекова евентуално садржи супстанцу која је препрека за вакцинацију.

После вакцинације свако би, саветује др Петровић, требало да остане у близини пункта 15-20 минута у случају да дође до нежељене реакције на вакцину.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)