ИМАЈУ УПАЛУ ПЛУЋА: Седморо деце тренутно у КБЦ Драгише Мишовић - докторка открила у каквом су стању

Танјуг

12. 01. 2021. у 18:31

У ДЕЧИЈОЈ болници при КБЦ Драгиша Мишовић тренутно је смештено седам пацијената - деце са њиховим пратиоцима, са лакшом клиничком сликом упале плућа, навела је пулмолог и руководилац дечије клинике КБЦ "Драгиша Мишовић" Оливера Остојић.

ИМАЈУ УПАЛУ ПЛУЋА: Седморо деце тренутно у КБЦ Драгише Мишовић - докторка открила у каквом су стању

Фото: Д. Миловановић

То стање се, како је рекла за ТВ Прва, одражава у последњих неколико недеља. Она је указала да сви њихови болнички пацијенти имају упале плућа и да су то умерено тешке пнеумоније, док се деца са блажом клиничком сликом не хоспитализују.

- Њих је 85 до 90 одсто и не захтевају чак ни антибиотску терапију него само опсервацију и стандардни дијететско-хигијенски режим који се спроводи код свих вирусних инфекција - прецизирала је Остојић.

Према њеним речима, период у коме су деца ишла у школу није довео до већег броја оболевања од Сарс-ЦоВ-2 у колективу.

- Сва деца која су долазила код нас су у највећем проценту била заражена у својој најближој околини, односно од својих укућана. Очекујем да ће се сада уплести неке сезонске вирусне инфекције на које смо ми навикли и које увек буду актуелне кад деца полазе у школу после распуста у зимском периоду, тако да це вероватно бити преплитања с тим вирусима који дају врло слицну клиницку слику - упозорила је докторка.

Напоменула је да у КБЦ Драгиша Мишовић не дају препоруку да се деца вакцинишу - најпре зато што најмлађи не показују озбиљну клиничку слику оболевања од ковида 19, као и јер још нису урађена испитивања вакцина на деци и трудницама.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)