СЈАЈНЕ ВЕСТИ ИЗ БИОНТЕК-ФАЈЗЕРА: Вакцина ефикасна против мутираног вируса

Танјуг

12. 01. 2021. у 17:51

СЈАЈНЕ ВЕСТИ ИЗ БИОНТЕК-ФАЈЗЕРА:  Вакцина ефикасна против мутираног вируса

Фото АП

ПРЕМА новој студији, вакцина против короне које су развиле компаније БиоНТек и Фајзер штити од мутација вируса које су се појавиле у Великој Британији и Јужноафричкој Републици.

То произлази из лабораторијске студије коју су спровели истраживачи компаније Фајзер и Универзитета у Тексасу, пренео је "Дојче веле".

Показало се да су антитела 20 вакцинисаних особа успешно одбила вирус, барем у стакленој (реагенс) посуди.

То су додуше само тестови ин витро, у лабораторијским условима, а ни група тестираних није велика, ипак вест је охрабрујућа.

Поред тога, још увек нема сазнања да нове варијанте вируса изазивају озбиљније токове болести узроковане вирусом ковид 19 или да су одговорне за већу стопу смртности.

Има, међутим и лоших вести: те варијанте вируса толико су заразне да превише људи оболи ођедном тамо где се појави мутирани вирус короне.

На пример, британска варијанта је до 70 одсто заразнија од раније познатих варијанти корона вируса.

То може довести до колапса здравствених система у неким земљама које су већ на граници капацитета.

На многим местима недостају болнички кревети, респиратори, станице за интензивну негу и особље.

Проф. др Рихард Нер, шеф истраживачке групе „Еволуција вируса и бактерија“ са Универзитета у Базелу, сматра да је главна опасност која долази од мутираног вируса знатно брже ширење.

"Ако се мутирани вирус стварно шири 50-60 одсто брже, пуно је више оболелих који завршавају у болницама и оптерећују здравствени систем. Неки од њих на нажалост и умиру. Постоји забринутост да би мутирани вирус могао повећати број поновних инфекција и смањити ефикасност вакцине, али то је сада секундарна брига", рекао је проф. Нер на онлајн-конференцији Сајанс Медиа Центра (СМЦ).

До сада је већина сазнања о новој мутацији корона-вируса произашла из епидемиолошких опсервација њеног брзог ширења. Биолошки подаци о варијантама за сада су тешко доступни.

Разлог брзог ширења могла би бити незнатна промена на једном делу спајк-протеина на површини вируса.

Већина вакцина против короне дизајнирана је тако да тело вакцинисане особе препозна спајк-протеин и бори се против њега.

Мутације нису неуобичајене код вируса, у просеку се сваког месеца појаве две нове варијанте.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (2)