ДОКТОР КОН О ДОЧЕКУ СРПСКЕ НОВЕ ГОДИНЕ: Ситуација је нестабилна, нема разлога да се мењају мере

Novosti online

12. 01. 2021. у 09:18

ДОКТОР КОН О ДОЧЕКУ СРПСКЕ НОВЕ ГОДИНЕ: Ситуација је нестабилна, нема разлога да се мењају мере

Фото: Принтсцреен/РТС

ЕПИДЕМИОЛОШКА ситуација се побољшава. Не може више да се каже да је ванредна, али је и даље несигурна, нестабилна, а понекад и неповољна, изјавио је јутрос епидемиолог Предраг Кон.

Кон је, гостујући на РТС-у, рекао да још има много људи на респиратору и да зато не може да се каже да је ситуација добра.

- Имали смо празнике и ове недеље ћемо да видимо какво је стварно стање, односно да ли смо у стагнацији, опадању или ће да буде благог пораста. Све три опције су могуће - рекао је Кон.

Он је додао да су досадашње мере о забрани организованих дочека Нове године показале резултат и да нема разлога да се то мења када је реч о прослави православне Нове године 13. Јануара.

- То су места где може да дође до трансмисије и погоршања - објаснио је Кон.

Како је истакао, потребно је и да се предстојеће славе такође славе у кругу ужег дела породице.

- Утисак је да је становништво прихватило те мере и то је веома добро. Све у свему, ово иде на боље - закључио је Кон.

Он је подсетио да је потребно и даље да се одржава дистанца, да се носе маске у затвореном простору, као и да људи воде рачуна о прању и дезинфекцији руку.

- То треба да нам уђе у навику још доста времена. Видећемо када ћемо уопште моћи да размишљамо да их укидамо. Прво морамо да досегнемо колективни имунитет - поновио је Кон.

Кон: Без паушалних оцена о смрти лекара

На питање зашто је велики број лекара преминуо од последица короне, Кон је рекао да је то озбиљна тема која заслужује темељну проверу података, а не паушалне оцене.

- Треба да видимо зашто се та динамика много променила. У почетку нисмо имали толико умирање лекара. То се појавило изразиито у последњих месец дана. Треба ту динамику да упоредимо са умирањем у општој популацији. Постоји низ испитивања које треба урадити, да видимо ко је ко је умро радио у црвеној зони, колико ту има стоматолога, оних који су у пензији… - објаснио је Кон.

Према његовим речима, уочено је да се на местима где се користи заштитна опрема, заражавање углавном догоди тамо где људи седну да се на кратко одморе, да попију кафу.

- Доћи ће време када ће се то анализирати - рекао је Кон.

(Блиц.рс)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)