ВЕЛИКО ИНТЕРЕСОВАЊЕ МЕДИЦИНАРА ЗА ВАКЦИНУ: Доктор Ђерлек објавио колико се здравствених радника пријавило за имунизацију

Танјуг

10. 01. 2021. у 13:43

У КЛИНИЧКОМ центру Србије, једној од највећих здравствених установа у овом делу Европе, само јуче, за један дан, за вакцинацију се пријавило 990 здравствених радника, а претходно, у данима празника, још 450, изјавио је државни секретар у Министарству здравља Мирсад Ђерлек.

ВЕЛИКО ИНТЕРЕСОВАЊЕ МЕДИЦИНАРА ЗА ВАКЦИНУ: Доктор Ђерлек објавио колико се здравствених радника пријавило за имунизацију

Фото: Танјуг/Страхиња Аћимовић

Ђерлек је новинарима рекао да је интересовање здравствених радника све веће, што је важно, јер они показују да без вакцинације не можемо да решимо проблем са корона вирусом.

Упитан за распоред вакцинације, Ђерлек је рекао да се ништа не крије, да је тај план урадила најквалитетнија група људи, стручни комитет за имунизацију заједно са јединицом за имунизацију Института “Батут”.

Тамо су, подсећа, таксативно наведене три фазе, а после прве, која је у току, следи друга - полиција, војска, државна управа, локална самоуправа, просвета - факултети и средње сксоле...

- Цела имунизација ће зависити од тренутне епидемиолошкр ситуације и од количине вакцине, али нико ко је заинтересован за вакцину, неће остати без ње, само се морају поставити приоритети - рекао је Ђерлек.

Он је истакао да ће грађани на недељном или 15-дневном нивоу бити информисани када ће ко доћи на ред.

У трећој фази, вакцину ће примити особе млађе од 50 година са фактором ризика, а после њих они од 50 до 64 године без обзира на факторе ризика.

- Трећа фаза обухватиће велику групу од 1,7 милиона суграђана - рекао је Ђерлек.

На питање о несташици фраксипарина у апотекама, Ђерлек је рекао да је то питање за фармацеутску индустрију, да може да се деси да дан или два нестане, али да су апотеке добро снабдевене, и да ниједан пацијент неће бити угрожен и неће остати без терапије, било да је ковид или не ковид пацијент.

- Фраксипарин није једини лек, који се користи у тим стварима. Имамо замене и друге лекове и искључиво зависи од произвођача када ће дистрибуирати одређену количину лекова у апотеке или болнице - рекао је Ђерлек.

Како је додао, ако нема “А”, има “Б” или “Ц”, и ниједан пацијент не може да остане без антикоагулантне или антиагрегационе терапије.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

KLIKNITE ZA VIŠE VESTI

Коментари (1)