КАКВО НАС ВРЕМЕ ОЧЕКУЈЕ У 2021? У Србији је коначно пао снег, а метеоролози откривају да ли нас на лето чекају паклене врућине

Novosti online

10. 01. 2021. у 08:55

КАКВО НАС ВРЕМЕ ОЧЕКУЈЕ У 2021? У Србији је коначно пао снег, а метеоролози откривају да ли нас на лето чекају паклене врућине

Фото: Танјуг/Душан Аничић

ДА ЛИ ће се цела Србија коначно забелети? Можемо ли очекивати ледене дане? Хоће ли пролеће донети кишне падавине или ће бити сушно? Да ли ћемо имати дуго и врело лето?

Одговоре на ова и многа друга питања покушали су да дају врсни познаваоци, али и љубитељи метеорологије: Ђорђе Ђурић и Марко Чубрило.

Зима

Па, да почнемо редом. Зима је, макар календарски, стигла увелико, али оно што је одликује - хладно време и снежне падавине, нисмо имали прилике да искусимо. Напротив, пред крај прошле године жива у термометру сезала је скоро и до 20. подеока!

- Почетак зиме одликује се температурама које су знатно изнад просека за ово доба године. Често је било кише, а снега само на вишим планинама - каже метеоролог Ђорђе Ђурић.

Ипак, зимске радости неће изостати.

- Пред нама је свакако хладнији део зиме, који је почео од 8. јануара, и потрајаће барем негде до 21. овог месеца. У овом периоду биће просечно хладно уз честу појаву снега, те се снежни покривач очекује у већем делу низија Србије. Дневни максимуми често ће бити мало испод нуле, док ће у најхладнијим јутрима понегде бити и испод -10 степени, посебно око 13. јануара - најављује професор географије из Новог Сада и велики заљубљеник у метеорологију Марко Чубрило.

Око 20. јануара опет је могућ топлији период, да би га брзо сменило ново захлађење после 25. јануара.

- Генерално, остатак зиме би нам донео релативно честе падавине, знатно чешћу појаву снега него до сада, док после овог јануарског хладног таласа постоји одређена вероватноћа за још један доста хладан интервал од 3. до 18. фебруара, када би уз снег могао уследити и период нешто јачих јутарњих мразева, понегде са температуром и до -15, уз дневне максимуме испод нуле - каже Чубрило.

Осврћући се на претходну зиму, Ђурић каже да је била релативно топла, и да је било "озбиљног недостатка снега у нижим деловима", наиме, само два дана је престоница била под снежним покривачем.

- Сада улазимо у период с примеренијим температурама за јануар и треба очекивати касније мало хладније таласе и снег и у нижим деловима. То не значи да ћемо константно имати снег, што и није одлика наше климе. Код нас зими више пада киша него снег у нижим деловима и увек буде неколико хладних таласа са снегом - објашњава Ђурић.

Он додаје како су последњих 10-15 година температуре у Србији изнад просека. Конкретно за Београд, температуре су у последњих 30 година, у односу на период од 1961. до 1990, више чак за степен и по, што је, потврђује Ђурић, "озбиљна вредност".

Пролеће

- Од марта су подаци који се користе за прогнозу веома непоуздани и више се не може говорити о детаљним одликама времена, већ више о тренду који је тренутно најизгледнији - каже Марко Чубрило.

- Узимајући све тренутно доступне факторе, како атмосферске тако и океанске, што се тиче пролећа и лета који су пред нама, засад све упућује на то да би пролећни период требало да буде нешто сувљи и мало топлији од просека. Сам почетак пролећа, март, још би могао донети који касни продор хладноће, посебно у првом делу месеца. За разлику од марта протекле године, у другом делу предстојећег марта тренутно се не очекује неко јаче захлађење - истиче Чубрило.

Средина пролећа, тачније април, донеће временске услове сличне протеклом априлу: биће релативно топло и суво, док би мај вероватно донео мало топлије, али и влажније време уз честу појаву кише и грмљавинских пљускова.

Фото: Д. Балшић

Лето и јесен

Лето свима сада изгледа јако далеко, а тако је и са метеоролошке тачке гледишта. Ипак, тренутно доступан прогностички материјал сугерише да би лето 2021. у великој мери могло бити слично лету 2020.

- То значи да се поново не очекују неки дуготрајни таласи великих врућина, посебно не у јуну и августу, док би у јулу постојали најбољи услови да се споји и око десетак дана врло топлог времена с максимумима преко 33 степена - најављује Чубрило.

Ово значи, објашњава он, да би највећи део лета био доста спаран, али и нестабилан уз честе пљускове, посебно у јуну, који је у просеку и најкишовитији месец у години.

- Прошлог лета смо имали нормалне или мало више температуре за јул и август, али су биле честе кише и нисмо могли да дишемо. Одлика наше климе је таква да имамо највише падавина током маја и јуна - каже Ђурић.

Што се јесени тиче, засад прве индиције иду ка сигналу да ће ово годишње доба бити просечно топло.

Фото. В. Н.

Падавине

Падавински гледано, 2021. би требало да буде нешто повољнија, каже Чубрило, посебно када је зима у питању.

- Након зиме богате падавинама вероватно би дошло релативно суво пролеће, док летњи месеци постају јако сложени за процену количине падавина јер оне тада постају локалне и на малом простору се јављају велике разлике. Генерално гледано, мај и јун, два месеца која су јако битна за пољопривреду, требало би да донесу падавине око просека, тако да се дужи сушни период не очекује - каже Чубрило.

Ефекат Ла Ниње

Глобално 2021. би требало да буде нешто хладнија и пријатнија од претходне. Ђурић објашњава да је разлог томе ефекат Ла ниње.

- Ла ниња је феномен океанске атмосфере који је карактеристичан за централни и источни део тропског појаса Пацифика. Представља климатски феномен природног хлађења Тихог океана и обично долази после феномена Ел нињо који има супротан ефекат. Најчешће траје три до седам година. Нормална ситуација је да у пределу Јужне Америке, где су Перу и Чиле, имамо хладне морске струје. На супротној страни Пацифика, где су Аустралија и Филипини, ту је топла вода и имамо константно монсунске пљускове. Ове године ће Ла ниња бити још позитивнија, то ће ублажити загревање на глобалном нивоу. И ова 2021. ће бити јако топла, али за нијансу пријатнија него претходна - објашњава Ђурић.

Ипак, како закључује Чубрило, треба имати на уму да је свака прогноза на период дужи од недељу дана подложна променама и да било која дужа прогноза, а свакако сезонска или годишња, више служе као оријентациона.

Тодоровић: До десет дана са 35 и више степени

Предстојећа зима могла би да буде хладнија и са више снега од прошлогодишње, али нас зато очекује и лето са више дана са температурама и преко 35 степени, тврди наш познати метеоролог Недељко Тодоровић из РХМЗ.

- Предстојећа зима требало би да буде средње блага. Било би више снега и снежног покривача у односу на прошлу, која је била скромна и по хладноћи и по снежном покривачу - рекао је за РТС Недељко Тодоровић.

Како каже, блага зима не претходи топлом лету, не може са сигурношћу да се тврди да је то повезано.

- Прорачуни и крива поновљивости топлих лета говоре да би наредно лето имало већи број дана с температуром изнад 35 степени, у односу на прошло када смо имали два до три дана са преко 35 степени. Сада бисмо могли да имамо између седам и десет таквих дана.

Тодоровић је навео и да се епидемија вируса корона додатно искомпликовала због тога што је сунце у последњих годину дана било на минимуму сунчеве активности.

- То значи да је и УВ зрачење врло мало. Сад улазимо у један нови циклус сунчевог зрачења и вероватно је да се на пролеће и на лето повећа и УВ зрачење, паралелно с тиме биће и више сунчаних дана. Посматрајући активност сунца, од марта и априла требало би да се догоди одређена врста дезинфекције УВ зрацима - тврди Тодоровић.

(Блиц.рс)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)