И ОБАВЕШТАЈНЕ СЛУЖБЕ ДА ПОМНО ПРОУЧЕ КОРОНУ! Саша Зејак први у региону докторирао на "утицају ковида"

Велиша Кадић

10. 01. 2021. у 08:00

И ОБАВЕШТАЈНЕ СЛУЖБЕ ДА ПОМНО ПРОУЧЕ КОРОНУ! Саша Зејак први у региону докторирао на утицају ковида

Илустрација

ЦРНА Гора је добила још једног доктора економских наука, али овог пута првог и јединог у земљи и региону који је, на Универзитету у Београду, докторирао на тему утицаја вируса корона на међународну економију и безбедност, уз искуства и смернице за брзо и ефикасно реаговање у будућности.

Реч је о др Саши Зејаку из Никшића, економисти, на кога је интензитет и дужина трајања пандемије ковида 19 деловала веома инспиративно. Он је актуелну пандемију и њене последице детаљно анализирао из угла геополитике, економије, као и са обавештајно-безбедносног и социо-психолошког аспекта.

Др Зејак је свестрани интелектуалац који се опробао и у књижевности - објавио је два романа, три збирке песама и две књиге о филозофској политикологији друштва. Фронтмен је никшићке групе "Визант" која промовише црквено рок појање, и управо су његове песме носиле народ у литијама за одбрану светиња у Црној Гори.

У свом докторату Зејак прогнозира да ће неминовна последица пандемије бити даље исцрпљивање економских моћи, пре свега малих држава.

- Директни економски трошкови у здравству до сада износе више од 6.000 милијарди долара, док индиректни надмашују 100.000 милијарди долара. Иначе, случајно или не, током протекле 2020. одржани су политички избори у најмање 70 земаља, укључујући и најмоћније - истиче др Зејак за "Новости".

Чланство у међународним институцијама, попут НАТО и ЕУ, констатује наш саговорник, није битно помогло земљама које су у овим организацијама, док се војно неутрална Србија, ослањајући се на сопствене ресурсе и традиционалне пријатеље Русију и Кину, уз адекватно кризно управљање, најуспешније на Балкану суочава са теретом кризе и бележи најмањи економски пад. Он указује и на процват профитерства и криминалних економских активности, које се дешавају у позадини корона кризе.

Саша Зејак (у средини) са члановима комисије / Приватна архива

 

Пандемија је, како примећује др Зејак, оставила дугорочне последице разарања образовног система кроз ментално здравље младих, док за то време ИТ компаније остварују енормне профите кроз онлајн платформе. Као потенцијале добитнике у времену ковида 19, Зејак наводи фармацеутске компаније које истражују или производе вакцине, терапијске лекове или друге медикаменте неопходне за сузбијање пандемије, као и апарате и средства за лечење оболелих, као што су респиратори, заштитна опрема и друго. Др Зејак сматра да ће профит остварити и предузећа, односно индустрије које се баве шивењем заштитне одеће и маски. Зејак указује на чињеницу да је заражен и велики број истакнутих појединаца у свету, ВИП личности и безбедносно интересантних лица, што, по њему значи да пандемија мора бити предмет сагледавања и интересовања безбедносних и обавештајних служби.

- Пандемију ковида 19 пратила је појава "инфодемије", односно ширење дезинформација, што отежава спровођење епидемијских мера, подстиче панику и грађанску непослушност или ширење атмосфере страха и панике - појашњава др Зејак. - Због тога се морају уложити напори којима се осигурава да појединци и заједнице имају благовремен приступ поузданим и тачним информацијама о узроку, мерама и поступцима за ублажавање пандемије. Већина дезинформација и теорија завере о здравственој кризи до грађана су стизали путем друштвених мрежа.

ОДБРАНА ПРЕД КОМИСИЈОМ

САША Зејак је докторски рад бранио пред комисијом у саставу - проф. др Зоран Кековић, редовни професор Факултета безбедности Универзитета у Београду, генерал проф. др Бранко Крга, Факултет за дипломатију и безбедност, генерал проф. др Мирослав Талијан, ванредни професор Универзитета одбране у Београду, проф. др Ивица Ђорђевић, ванредни професор Факултета безбедности Универзитета у Београду и проф. др Елизабета Ристановић, ментор, редовни професор Универзитета одбране у Београду и ЕЦПД за област биотероризма и менаџмента ванредних ситуација.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)