НА СНЕГ УДАРА ЛЕДЕНА КИША: Метеоролози упозоравају да се данас и сутра очекују обилне падавине, посебан опрез потребан на југу земље

А. Ровчанин

10. 01. 2021. у 07:13

У СРБИЈИ се данас и сутра очекују обилне снежне падавине, што ће довести до повећања снежног покривача, а додатан опрез биће потребан и због појаве ледене кише!

НА СНЕГ УДАРА ЛЕДЕНА КИША: Метеоролози упозоравају да се данас и сутра очекују обилне падавине, посебан опрез потребан на југу земље

Саобраћај у Пријепољу успорен због снежног покривача / Фото А. Ровчанин

Упозорио је ово јуче после подне републички Хидрометеоролошки завод, уз напомену да се обилније падавине данас очекују на југу земље:

- Током дана у вишим пределима ће доћи до повећања висине снега за око 30 центиметара, понегде и више, а у нижим пределима централне, југозападне и јужне Србије за око 15. Истовремено, у нижим пределима на југу снег ће местимично прелазити у кишу која ће се ледити при тлу. Сутра се очекује мање падавина, али ће доћи ипак до даљег повећања висине снега.

Снежне падавине у претходна два дана довеле су до повећања покривача у планинским пределима Пријепоља и Нове Вароши. Снег који је готово 24 сата непрекидно "сипао" у две општине достигао је дебљину од 70 центиметара на падинама Златара, Јадовника, Јабуке, Бабина и Камене Горе, док га у нижим пределима има од пет до петнаест центиметара.

Снабдевање електричном енергијом се одвија уз повремене прекиде, док су магистрални путни правци, баш као и већина локалних путева углавном проходни. Проблем је у селима нововарошке општине која су до закључења овог броја била завејана. Због снежних падавина, обустављен је саобраћај за теретна моторна возила са приколицом и полуприколицом на делу пута код Нове Вароши.

На висовима Златара снежни покривач достигао је дебљину од 70 центиметара, а поједни путни правци у планинским селима потпуно се непроходни за путничка возила већ два дана.

- У Љепојевићима, Јавору, Превоју и Воденој пољани могу да прођу само теретна возила, механизација је изашла на терен, па се надамо да ће ускоро све ипак бити проходно - каже Радосав Васиљевић, председник општине Нова Варош.

Чишћење снега у пријепољској општини у надлежности је Савета месних заједница, први тендер је пропао јер није било заинтересованих фирми за овај посао, па је у петак поново расписана јавна набавка за чишћење снега за већину путних праваца, вредна око пет милиона динара.

КАМЕНА ГОРА

НОВЕ количине снега направиле су потпуни колапс у пријепољском селу Камена Гора, јер је девет километара пута који од магистрале води до скоро 100 домаћинстава до петка касно увече било потпуно непроходно. Срећом, пут је јуче ујутро очишћен.

НА ЖАБЉАКУ СКОРО МЕТАР

СНЕГ је прекрио и Црну Гору, а висина снежног покривача на Жабљаку јуче ујутро је износила 95 центиметара.

Истовремено, у Гусињу је снег достигао висину 37 центиметара, Рожајама 31, Андријевици 26, Беранама и Плаву 25, Колашину 20, а у Пљевљима 14 центиметара...

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)