ВАКЦИНАЦИЈА НА 165 ПУНКТОВА: Ђерлек најавио - ево када почиње имунизација војске, полиције и просветара против короне

В. МИТРИЋ

08. 01. 2021. у 21:49

У СРБИЈИ је у току вакцинација здравствених радника против вируса корона.

ВАКЦИНАЦИЈА НА 165 ПУНКТОВА: Ђерлек најавио - ево када почиње имунизација војске, полиције и просветара против короне

Фото: ГУ Шабац

Мирасад Ђерлек, државни секретар у Министарству здравља, рекао је том поводом да „као што је и најављено, вакцинација је започета од стубова здравственог система - клиничких центара, а већ данас вакцинација се спроводи у општим болницама широм Републике Србије.”

- Отварамо нових 40 пунктова - рекао је Ђерлек у Шапцу где је био у друштву градоначелника др Александра Пајића и челника овдашњих здравствених установа. - Дошао сам у Шабац да бих се упознао са стањем на терену. Ово је прилика да разговарамо са грађанима, како би имунизација била што успешнија. Већ од сутра проширујемо број вакцинационих пунктова широм Републике Србије на још петнаест, тако да ћемо укупно имати 165. Настављамо вакцинацију и у Геронтолошким центрима, желимо да то завршимо што пре. После прелазимо на старосну групу 75 плус, којих има око 500.000 у целој Србији. Имамо још једну групу, а то су млађи од 65 година са коморбидитетима. На овај начин ми бисмо завршили прву фазу вакцинације, где очекујемо да око 720.000 наших грађана буде вакцинисано.

По Ђерлековим речима, следи прелазак на другу фазу у којој су државне службе, локалне самоуправе, просвета, војска, полиција...

- Укупно је реч о око 740 000 људи - навео је др Ђерлек. - У трећој фази имамо још једну велику групу од 1.700.000 људи, чиме бисмо дошли до колективног имунитета који сви жељно ишчекујемо јер без тога нема победе над Ковидом-19. Здравствени систем је добро организован и не сумњам да ћемо у томе успети. Показали смо то за ових девет месеци, јер без јаког здравственог система не можемо причати о економији, просвети као и другим сферама које су нам изузетно битне. Радује ме што је један од три Владина приоритета јачање здравственог система Републике Србије. Надам се да ћемо за неколико месеци успети да савладамо ковид 19“.

При човек Шапца др Александар Пајић, захвалио се Министарству здравља“ што на овако ваљан, одговоран и благовремен начин мисли о грађанима Републике Србије”.

Фото: В.Митрић

- Напоменуо бих да су у првом контигенту вакцину примили корисници Геронтолошког центра у Шапцу. Данас Фајзерову вакцину примају здравствени радници Опште болнице у Шапцу који раде у ковид зони. Задовољство је што држава улаже на овакав начин у решавање великог светског проблема, а то је ковид 19. Поносан сам на наше здравствене раднике који улажу огроман напор, како би се изборили са овим вирусом и сачували људске животе. Сигуран сам да ће у наредном периоду после здравствених радника имати прилику да се вакцинишу и остале групе нашег становништва, како бисмо се најзад изборили са овим проблемом – рекао је шабачки градоначелник Пајић.

Здравствeни радници данас су примили прву дозу вакцине, а друга следи за 21 дан. Рачуна се да ће, потом, за седам до 10 дана стећи потпуну имунизацију.

- То је за нас изузетно значајно јер смо од 9. јула ковид болница, имали смо око 1.500 хоспитализованих. Од марта до сад било је око 170 здравствених радника инфицираних ковидом. Вакцина је моћно оружје да се заштитимо. Захваљујем се држави, Министарству, институту „Др Милан Јовановић Батут“ и свима који учествују у борби против ове пандемије - поручио је др Слободан Поповић, директор Опште болнице у Шапцу.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)