СРБИЈУ ЈОШ НИЈЕ НАПАО "БРИТАНСКИ" СОЈ КОРОНЕ: Стручњаци у више лабораторија у Србији, проширили испитивања и на нову варијанту вируса

Б. РАДИВОЈЕВИЋ

09. 01. 2021. у 08:00

СРБИЈУ ЈОШ НИЈЕ НАПАО БРИТАНСКИ СОЈ КОРОНЕ: Стручњаци у више лабораторија у Србији, проширили испитивања и на нову варијанту вируса

анализа Стручњаци трагају за британским сојем у узорцима из свих делова Србије

У РЕФЕРЕНТНОЈ лабораторији Института за вирусологију, вакцине и серуме, али и у још неколико установа које раде ПЦР тестирање, наши стручњаци у узорцима који стижу за анализу на вирус корона, упорно траже и нови, "британски сој" вируса, потврђено је у петак "Новостима". Након што је изолован у Аустрији, он нам је и званично све ближи, али засад још није детектован.

Мутирани вирус корона, који је откривен у готово 40 земаља, за који нема доказа ни да је смртноснији, нити да изазива тежу клиничку слику, могао би, међутим, да изазове нови талас масовнијег оболевања, јер се много брже преноси.

У Аустрији је после првог случаја код једне спремачице у хотелу, нови сој откривен код још неколико особа које су тестиране на аеродрому при уласку у ову земљу, која је због тога увела додатне противепидемијске мере.

Неколико случајева заразе новим сојем вируса корона потврђено је и у Грчкој и то код особа које су недавно допутовале из Велике Британије, и оне су у карантину. И у Хрватској стручњаци интензивно трагају за новим сојем после његове детекције у Италији и Аустрији, али анализом узорака вируса корона прикупљених из разних делова Хрватске, засад није откривена присутност "енглеског соја" који се шири око 70 одсто брже од уобичајеног. Откривено је, међутим, постојање "шкотског соја" који се, такође, брзо шири.

- Ми смо самоиницијативно пре пар недеља у оквиру студије коју већ радимо везано за САРС-КоВ2 почели и са потрагом за новим сојем вируса - каже, за "Новости", Миланко Шеклер, вирусолог и микробиолог Ветеринарског специјалистичког института у Краљеву. - Прикупили смо узорке из различитих делова Србије: Војводине, КиМ и центалног дела земље, које смо секвенцирали. У том материјалу досад нисмо нашли мутирани сој, а узроке смо узимали по повратку у земљу од особа које су путовале у иностранство.

Ниједна земља у којој није потврђен сој ВУИ-202012/01, не може да буде сугурна да он заиста није стигао, и сви су усмерени на мере спречавања уношења мутираног вируса, због чега су више од 40 држава, одмах по откривању новог соја у Британији, зауставиле авионски саобраћај са овом земљом.

Србија се засад није одлучила на такав корак. Извесно је, међутим, да би појава новог, заразнијег соја и то у ситуацији када, и поред континуираног опадања броја инфицираних, још имамо пуне болнице са више од 6.000 ковид пацијената, додатно могла да повећа притисак на здравствени систем.

Тај ризик ће се свакако узимати у обзир када се у понедељак буде одлучивало о мерама за улазак у нашу земљу, потврђено је у петак "Новостима" у Кризном штабу. Наиме, одлука донета пре празника о обавезном ПЦР тесту или изолацији у трајању 10 дана, орочена је до 10. јануара.

Министар здравља Златибор Лончар каже да искључиво од епидемиолошке ситуације зависи да ли ће мере на границама, које подразумевају обавезан ПЦР тест или 10 дана карантина за наше грађане који се враћају из иностранства, бити продужене и после 10. јануара.

- Све ће зависити од епидемиолошке ситуације каква буде у том моменту: колико има прегледа, колико заражених, каква је попуњеност болница, обухват вакцинацијом... Само на основу тога ћемо доносити мере. Нама није циљ да некога малтретирамо, нити да отежавамо путовања. На првом месту је заштита грађана и здравственог система.

ПЦР ОБАВЕЗАН И ПОСЛЕ 10. ЈАНУАРА?

У МЕДИЦИНСКОМ делу Кризног штаба, како је у петак потврђено "Новостима", сматрају да мере за улазак у земљу треба да остану на снази бар још неко време, чак и ако број нових случајева заразе и даље буде падао. Разлог је управо нови сој вируса, који би могао да се унесе из иностранства. На то су се, уосталом, одлучиле и многе друге земље, које су мере продужиле и до половине фебруара.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)