ВЕСИЋ: Подићи спомен обележје јунацима Мојковачке битке

Novosti online

07. 01. 2021. у 11:30

ВЕСИЋ: Подићи спомен обележје јунацима Мојковачке битке

Архива

Заменик градоначелника Београда Горан Весић подсетио је да се пре 105 година, одиграла Мојковачка битка, у којој је Војска Краљевине Црне Горе зауставила надмоћне аустроугарске снаге сачувавши тако одступницу српској војсци која се повлачила преко Албаније.

Према његовим речима, ова битка је јединствен пример у историји жртвовања за другог. Одиграла се на православни Бадњи дан и Божић 1916. године

У Мојковачкој битки учествовала је војска Краљевине Црне Горе и то Прва санџачка дивизија и колашинска бригада са око 6.500 људи а са друге стране биле су аустроугарске снаге, које су имале око 20.000 војника.

- Данашње млађе генерације можда ће питати зашто су Црногорци помагали Србима? За Црногорце 1916. године то се питање није постављало јер су тако били васпитани - подсетио је Весић.

Малобројне црногорске снаге одолевале су непријатељу а остало је записано да су храбре Црногорке по снегу доносиле храну војницима а са бојишта односиле рањенике. На Бадњи дан дошао је на положај сердар Јанко Вукотић свестан да изгубљене положаје морају да врате да би зауставио непријатеља.

Одбранили част за сва времена. И оставили нама - да то никада не заборавимо. Како рече владика Николај, „да не беше смрти на Мојковцу, не би било васкрса на Кајмакчалану“.

- Да ли ће ову битку славити у Црној Гори не знам. Али ми имамо обавезу да чувамо сећање на њу у Србији - рекао је Весић. - Београд има Мојковачку улицу као и улицу Сердар Јанка Вукотића. Време је да се одужимо обележјем мојковачким јунацима. Србија и Београд памте и не заборављају.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)