ВЕЛИКИ ДОГОВОР: Русија ће Србији обезбедити два милиона доза вакцине

Новости онлине

06. 01. 2021. у 12:46

РУСКИ фонд за директне инвестиције и Влада Србије договорили су се о испоруци 2 милиона доза вакцине против вируса корона „Спутњик V“, саопштено је на званичном Твитеру вакцине.

ВЕЛИКИ ДОГОВОР: Русија ће Србији обезбедити два милиона доза вакцине

Руско цепиво у Институту "Торлак" / Фото Танјуг

- Руски фонд за директне инвестиције и Влада Србије објављују о постизању споразума о испоруци земљи 2 милиона доза вакцине ‘Спутњик V’, прве у свету регистроване вакцине против вируса корона. Вакцинација становништва против вируса корона вакцином ‘Спутњик Ве’ у Србији започела је данас - наводи се у саопштењу.

Прва партија вакцине испоручена је у Србију 30. децембра 2020. године. Вакцина је одобрена без додатних клиничких испитивања у земљи.

Договор између Руског фонда и Владе Србије омогућиће да се вакцинише милион људи (вакцина се састоји од две дозе).

- Испоруке ‘Спутњика Ве’ омогућиће Србији да диверзификује свој портфељ вакцина против вируса корона. Вакцину за испоруке Србији производиће међународни партнери Руског фонда у Индији, Кини, Јужној Кореји и другим земљама - истиче се у саопштењу.

- Русију и Србију повезује дугогодишње партнерство и подржавамо владину одлуку да користи вакцину ‘Спутњик Ве’ за борбу против вируса корона. Вакцина се заснива на добро проученој платформи хуманих аденовирусних вектора која је доказано безбедна - изјавио је директор Фонда Кирил Дмитријев.

Вакцина „Спутњик Ве“ коју производи Научно-истраживачки институт „Гамалеја“ у сарадњи са Руским фондом за директне инвестиције, добила је 11. августа потврду о регистрацији од Министарства здравља Русије, поставши тако прва регистрована вакцина против вируса корона на свету. Вакцина се заснива на проученој и провереној платформи хуманих аденовирусних вектора, чије су важне предности безбедност, ефикасност и непостојање дугорочних нежељених ефеката.

(Спутњик)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (2)