СЕДАМ ДАНА ОД КАКО ЈЕ ОСКРНАВЉЕНА: „Вечна ватра“ на Спомен-гробљу ослободилаца Београда поново гори

Танјуг

06. 01. 2021. у 09:52

СЕДАМ ДАНА ОД КАКО ЈЕ ОСКРНАВЉЕНА: „Вечна ватра“ на Спомен-гробљу ослободилаца Београда поново гори

Фото: Танјуг

СЕДАМ дана од како је оскрнављена, "Вечна ватра" на Спомен-гробљу ослободилаца Београда поново гори.

"Вечна ватра" на том грбољу упаљена је у децембру прошле године као знак захвалности и вечног сећања за све који су дали своје животе како би Београд био слободан, подсетио је заменик градоначелника Горан Весић.

Навео је да је у борби за ослобођење Београда, између 12. и 20. октобра 1944. године, погинуло 2.996 припадника Народно-ослободилачке војске и 960 припадника Црвене армије.

Од њих је, подсећа, на гробљу ослободилаца Београда сахрањено 818 припадника Црвене армије и 1.395 Народно-ослободилачке војске.

Навео је да је то гробље подигнуто 1954. године као вечна захвалност онима који су се жртвовали да би Београд био слободан и развијао се онако како се развија данас.

Подсетио је да је "Вечна ватра" подигнута на иницијативу председника Србије Александра Вучића и председника Русије Владимира Путина.

-Скрнављење 'Вечне ватре' је потпуно неразуман чин који не може да се објасни никаквим рационалним разлозима, осим да је то вандализам и ругање са нашом историјом. Сигуран сам да ће од сада 'Вецна ватра' на понос свих нас вечно горети и бити доказ наше вечне захвалности онима који су се жртвовали да би Београд био слободан, као и доказ вечног пријатељства Русије и Србије - рекао је Весић.


Догађају су присуствовали и представници амбасаде Русије у Србији.

"Вечна ватра" је на Спомен-гробљу ослободилаца Београда упаљена 15. децембра прошле године у присуству председника Србије Александра Вучића и руског министра спољних послова Сергеја Лаврова, током његове посете Београду.

Оскрнављена је у ноћи између 29. и 30. децембра када су непознати починиоци, који су у међувремену ухапшени, пламен угасили и фарбом на њему написали "Ослободиоци? Не, никада" и прецртали срп и чекић.

Реакцијом градских служби и ЈКП "Погребне услуге" споменик је очишћен, због оштећења која су нанета гасним инсталацијама горионик одакле је тињао вечни пламен није оспособљен, али је тада најављено да ће бити поправљен до 6. јануара.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)