СНАЖНА ИЛИ БЛАГА ЗИМА? Метеоролог открио шта чека Србију 2021. године, навео и кад се снег спушта у ниже крајеве

Novosti online

06. 01. 2021. у 09:07

СНАЖНА ИЛИ БЛАГА ЗИМА? Метеоролог открио шта чека Србију 2021. године, навео и кад се снег спушта у ниже крајеве

Фото: Депоситпхотос/Windy

ДОЛАЗИ зима, али не дуга и хладна, најавио је метеоролог Недељко Тодоровић.

Навео је да је да би ова зима могла да буде хладнија од прошлогодишње и да има више снега. Тодоровић је истакао да би, према његовим прорачунима, предстојеће лето могло да буде топлије и да има више дана са температуром вишом од 35 степени.

Недељко Тодоровић је изјавио да нас данас очекује благи пораст температуре, а да нас пад температуре очекује од Божића. Снег се може очекивати у недељу и у нижим пределима.

- Како одмиче седмица, та снежна зона би полако се спуштала у ниже пределе. Пре свега, у брдско-планински део земље, а онда, у недељу, понедељак и уторак, и у осталим нижим пределима, укључујући и подручје Београда и Војводине - рекао је Недељко Тодоровић током гостовања у Београдској хроници.

Фото: Принтсцреен

Истакао је да ће у планинским пределима бити доста новог снежног покривача, али и да је проблематично то што ће на подручју Београда бити мало снега.

Тодоровић је навео да ће јужно од Саве и Дунава бити више снега него у Београду и Војводини, као и да на Копаонику висина снега тренутно износи 40 центиметара, што је мало мање него иначе.

Метеоролог Републичког хидрометеоролошког завода је истакао да би, према проценама, ову зиму оценио као средње благу.

- Било би више снега и снежног покривача у односу на прошлу зиму. Прошла година је била стварно и скромна по хладноћи, тј. по температури. У Београду је био један дан са снежним покривачем у фебруару и један у марту - навео је Тодоровић.

"Епидемија се искомпликовала пошто је сунце било на минимуму активности" 

Говорећи о утицају ултраљубичастог (УВ) зрачења на број заражених коронавирусом, Недељко Тодоровић је навео да се епидемија коронавируса додатно искомпликовала због тога што је сунце у последњих годину дана било на минимуму сунчеве активности.

- То значи да је и УВ зрачење врло мало. Сад улазимо у један нови циклус сунчевог зрачења и вероватно је да се на пролеће и на лето повећа и УВ зрачење, а паралелно с тиме биће и више сунчаних дана, јер нема повећаног УВ зрачења, ако нема повећаног броја сунчаних дана - казао је Тодоровић.

Додао је да би, према његовој процени, посматрајући активност сунца, негде од марта и априла, требало да се догоди одређена врста дезинфекције УВ зрацима.

Следеће лето би могло да буде топлије од прошлогодишњег 

Тодоровић је навео да блага зима не претходи топлом лету и да се не може са сигурношћу утврдити да је то повезано.

- Прорачуни и крива поновљивости топлих лета говоре да би наредно лето имало већи број дана са температуром изнад 35 степени, у односу на прошло лето када смо имали два до три дана када је температура била преко 35 степени - рекао је Тодоровић.

Навео је да би наредног лета требало да буде између седам и десет дана са температуром изнад 35 степени, а да је просек око пет дана.

(РТС)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)