ОНИ КОЈИ СУ УВЕЧЕ У НОЋНИМ КЛУБОВИМА, ЗА СЕДАМ ДАНА ЗАВРШЕ У БОЛНИЦИ: Ђерлек о колегама које су изгубиле битку са короном и вакцинацији

Novosti online

05. 01. 2021. у 19:57

ДАНАС смо изгубили два дивна човека, лекара, борца која су већ осам месеци у ковид систему.

ОНИ КОЈИ СУ УВЕЧЕ У НОЋНИМ КЛУБОВИМА, ЗА СЕДАМ ДАНА ЗАВРШЕ У БОЛНИЦИ: Ђерлек о колегама које су изгубиле битку са короном и  вакцинацији

Фото: Printscreen

Данас је тежак дан за здравствени систем Републике Србије. Мислим да је довољно да то кажемо и да будемо јасни колико је корона опасна пошаст која нас је снашла у последњих годину дана - рекао је државни секретар у министарству здравља Србије Мирсад Ђерлек.

Он је гостујући у Београдској хроници на Радио-телевизији Србије говорио о вакцинацији здравствених радника против корона вируса, али и о свим детаљима у вези са имунизацијом.

- Имунизација још траје, радимо данас у две смене. Само у Београду има више од 20 вакциналних пунктова. Ми ћемо покушати да вакцинишемо данас нешто мање од 3.000 људи. Наравно, има здравствених радника који не желе да примају вакцину - рекао је Ђерлек и напоменуо да они не морају због тога да потпишу никакав папир, али и да сви добијају водич кроз вакцинацију.

Он је подсетио да су вакцине безбедне будући да су прошле контролу Агенције за лекове.

- Сви који треба да приме вакцину морају најпре да буду здрави. Пацијент који има контраиндикације не могу да приме вакцину. Дакле, први морате отићи код лекара опште праксе или специјалисте где ћете причати да ли сте боловали од неке болести, на шта се алергични и слично - објаснио је Ђерлек.

Фото: Принтскрин

Држава, каже, не жели никакав терор односно да било кога присиљава да прими вакцину.

- Они који су увече у ноћним клубовима, не воде рачуна о свом здрављу. Ми исте такве видимо за седам дана у болници. Данас смо изгубили два дивна човека, лекара, борца која су већ осам месеци у ковид систему. Данас је тежак дан за здравствени систем Републике Србије. Мислим да је довољно да то кажемо и да будемо јасни колико је корона опасна пошаст која нас је снашла у последњих годину дана - рекао је Ђерлек и изразио саучешће свима који су изгубили најмилије од последица ковида-19.

У НИШУ ЋЕ БИТИ ВАКЦИНИСАНО 1.000 МЕДИЦИНАРА

Од 3.500 запослених у КЦ Ниш 1.000 медицинара се пријавило за вакцинацију. Данас би требало да буде вакцинисано 400 здравствених радника, и то најпре они који раде у ковид зони. Сутра би требало још 400, а до краја недеље укупно 1.000.

Најављено из Инситута за јавно здравље у Нишу, у тај град би до 10. јануара требало да стигне више од 2.500 вакцина. Око 2.400 би требало да буде намењено Нишавском управном округу, а 200 доза иде Топличком управном округу.

Мање од 300 пацијената је у ковид зони КЦ Ниш.

На питање шта су аргументи оних који не желе да приме вакцину, он објашњава да су то обично теорије завере.

- Ми смо сада у 21. веку, а вакцина је почела да се прави још од Едварда Џенера у 18. веку, дакле 200 година. Фајзер није направио вакцину за годину дана. Ова компанија већ 20 година улаже у своје лабораторије како би могла да направи вакцину. Много више људи је умрло који нису примили вакцину, него оних који јесу. Нећемо се ваљда враћати у Средњи век, у време куге или шпанске грознице која је однела дупло више жртава него Први светски рат. Вакцина је безбедна. Људи који раде у Агенцији за лекове су најбољи стручњаци у овом делу Европе, они су контролисали све вакцине - додао је.

Фото: Танјуг/Раде Прелић

Према његовим речима, после прве дозе вакцине коју неко прими почиње да се ствара имунитет али то "није довољно да бисмо се одбранили од корона вируса".

- После 21 дан се прима друга доза и седам дана до 10 дана од друге дозе, а најкасније 15 дана, можемо да кажемо да имамо имунитет. Разлика између природног имунитета односно нас који смо преблолели корону, и имунитета стеченог вакцином јесте велика. Та вакцина која се прима даје много јачи имунитет и много више антитела него што стичемо заражавањем - објаснио је.

Ђерлек подсећа да ће се имунизација одвијати од три фазе, али да она зависи од тренутне епидемиолошке ситуације, али и од количине вакцина које ће бити смештене на Институту "Торлак".

- Сви људи који су данас примили вакцину, нису имали нежељених дејстава и све је протекло у реду. Здравствени систем Србије је потпуно спреман да одговори оваквом задатку какав је имунизација грађана наше земље - закључио је.

Фото: З.Р.

(Блиц)

 

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)