БОРБА СА КОРОНОМ НИЈЕ ЗАВРШЕНА: Ђерлек - "Почела вакцинација здравствених радника, имамо моћно оружје"

Танјуг

05. 01. 2021. у 12:22

ВАКЦИНАЦИЈА здравствених радника, против вируса корона, почела је данас у Србији, а први су вакцину примили медицинари у Клиничком центру Србије.

БОРБА СА КОРОНОМ НИЈЕ ЗАВРШЕНА: Ђерлек - Почела вакцинација здравствених радника, имамо моћно оружје

Фото: Танјуг/Раде Прелић

Државни секретар у Министарству здарвља Мирсад Ђерлек каже да ће данас бити вакцинисано око 3.000 здравствених радника у Србији, а само у Београду око 1.200.

- Добићемо вакцину и у понедељак, тако да ћемо покушати да из недеље у недељу повећавамо број имунизованих - рекао је Ђерлек.

Он је навео да је међу здравственим радницима велика заинтересованост за имунизацију, јер су они на првој линији фронта и знају шта је ковид.

- Изгубили смо доста колега током епидемије и желимо да спречимо даље обољевање и да сачувамо здравствени систем. Борба са короном није завршена, само сада имамо моћно оружје - рекао је Ђерлек.

Међу првима је цепивом "Фајзер-Бионтек" вакцинисана др Весна Миољевић, директорка Службе за епидемилогију КЦС, која је рекла да се у Клиничком центру доста њених колега пријавило за вакцинацију.

- Надам се да ће вакцина помоћи да се заштитимо и да сигурније лечимо пацијенте - рекла је Миољевић.

Како каже, већ 23 године прима вакцину против сезонског грипа, те се нада да ће ускоро развити имунитет и против корона вируса.

Директор КЦС Милика Ашанин рекао је да је та здравствена установа добила 1.000 доза, и да су имунизацију кренули од служби анестезије, епидемиологије и микробиологије, а да ће наставити са ковид деловима те установе.

Сутра ће цепиво примити запослени у ковид болници у Батајници.

- Очекујемо да ће вакцина заштити здравствене раднике од заражавања. До сада смо имали велики проблем, јер је доста лекара, медицинских сестара, техничара, било заражено и морали су у изолацију. То је значајно утицало на процес рада - рекао је Ашанин.

Директор Ургентног центра КЦС Марко Ерцеговац каже да су здравствени радници у Ургентном центру највише изложени потенцијалној ковид инфекцији, јер је у претхдном периоду било пацијента који нису знали да су заражени, а имали су ургентна стања која су морала да се збрину.

У прва два пика, како је рекао, број заражених здравствених радника био је мали, али је у трећем таласу, тај број повећан.

- Ово је једини начин да се заштитимо од вируса - рекао је Ерцеговац - који је и сам данас примио вакцину.

Вакцину је примио и директор Центра за анестезиологију КЦС др Небојша Лађевић, који је навео да су анестезиолози у првим редовима, да је вакцинација важна, али да здравствени радници и даље морају да се чувају и да нема опуштања.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)