КАКВО НАС ВРЕМЕ ОЧЕКУЈЕ ЗА БОЖИЋ? Метеоролог Ђурић открива - Неће бити ледених дана, снег нам стиже, али краткотрајно

Новости онлајн

04. 01. 2021. у 19:03 >> 19:03

КАКВО НАС ВРЕМЕ ОЧЕКУЈЕ ЗА БОЖИЋ? Метеоролог Ђурић открива - Неће бити ледених дана, снег нам стиже, али краткотрајно

Фото: Н.Скендерија

ЗА Божић следи суво и сунчано време, за викенд захлађење. У међувремену смена сунца и облака, али и снег. То је у најкраћем прогноза за предстојећих седам дана.

Како је рекао метеоролог "Weather2Umbrella" Ђорђе Ђурић, већ од сутра креће развредравање. У уторак у већем делу земље биће суво и сунчано, а температура ће бити од 5 до 7 степени.

- У среду умерено до потпуно облачно. Биће услова за кишу, у вишим пределима и снег, али ће бити и релативно топло. То је снег само на највишим планинама попут Копаоника и Старе планине. Температура од 7 до 13, у Београду 12. То је значајно изнад просека, за 5 до 7 степени - рекао је Ђурић додајући да смо пред крај 2020. године у Србији бележили високе температуре до чак 19 степени.

Даље је навео да за Божић следи разведравање.

- У већем делу земље биће суво са сунчаним интервалима, са температуром од 5 до 10 степени - казао је.

Фото: Танјуг/Страхиња Аћимовић

Већ другог дана Божића следи нова промена.

- У петак након сувог преподнева у наставку дана стиже наоблачење са југа. То наоблачење ће до краја дана и вечери донети кишу и снег планинским пределима. На северу остаје суво, температура од 4 до 8. Одмах за викенд нам следи захлађење - навео је најпре истичући да захлађење у овим околностима значи да ће температуре пасти на просечне за ово доба године.

Како је најавио, суво време на северу Србије задржава се и у суботу.

- У суботу ће бити од 3 до 7, у недељу од 0 до 4. То је нормално за јануар - казао је: - У суботу киша и снег на планинама, у току дана уз даљи пад температуре. Киша ће понегде у нижим деловима Србије прећи у суснежицу и снег, а у недељу суснежица и снег у у већем делу Србије, у нижим пределима. Може доћи до мањег формирања снежног покривача. Још је рано да се прецизира, могуће су промене.

Према Ђурићевим речима, у недељу и понедељак могуће је, дакле, формирање снежног покривача, али ће температура остати у плусу.

- Не очекују се ледени дани. Након тога следи мањи пораст температуре. Да опет буду од 0 до трећег, четвртог степена - најавио је уз напомену да се за јутарње температуре предвиђа благи минус.

Фото: Танјуг/Никола Анђић

Према његовим дугорочним прогнозама, ова зима ће такође бити топлија у односу на просек.

- Прошла зима је била веома блага, у Београду је било само два дана са снегом. Ове зиме ће ситуација бити нешто боља, значи, имаће нешто више дана са снегом и ниским температурама, али гледајући просек у последњих 30-ак година и ова зима ће бити изванпросечно топла - додао је наводећи да снега тренутно има једино у ски центрима попут Копаоника, те да га и на Златибору мањка.

Како објашњава, снег на Златибору падне, али се и топи.

- Тек за викенд ће на планинама бити снега.

(Телеграф)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)