"ВАКЦИНИШИТЕ СЕ ЧИМ БУДЕТЕ МОГЛИ": Докторка која је пре десет дана примила цепиво има важну поруку за све

Novosti online

04. 01. 2021. у 09:22

ВАКЦИНИШИТЕ СЕ ЧИМ БУДЕТЕ МОГЛИ: Докторка која је пре десет дана примила цепиво има важну поруку за све

Фото: Принтскрин

ПРОФЕСОРКА Весна Шуљагић, епидемиолог и начелница Одељења за превенцију и контролу болничких инфекција Војномедицинске академије залаже се за што масовнију вакцинацију становништва, јер се тако, како каже, вирус ставља под контролу.

Професорка Шуљагић, која је пре десет дана примила прву дозу „Фајзерове" и „Бионтекове" вакцине каже да се добро осећа и да је срећна и задовољна.

- Сањала сам дан кад ће стићи вакцина. Ми на факултету учимо децу да је онај моменат кад добијемо вакцину најважнији. Вирус је до сад контролисао нас, а сад ми преузимао контролу над њим, под условом да испунимо све протоколе - рекла је гостујући у Јутарњем дневнику епидемилиог Весна Шуљагић.

Према њеним речима, она упркос вакцини неће скидати маску ни после друге дозе, све док се не дође до колективног имунитета.

- Ја сам строги "infection control". Бринем о пацијентима и у болници тако да смо у обавези да поштујемо мере. Моја порука је вакцинисати се што више - наводи начелница Одељења за превенцију и контролу болничких инфекција Војномедицинске академије.

Она не очекује нежењене ефекте вацкине.

- Треба мислити о слободи након вакцинације, Кад се довољно заштитимо, то значи да ће моћи да се виђамо с најмилијима, да путујемо, да лечимо све пацијенете, не само оне од ковида.

Професорка Шуљагић каже да у почетку пандемије имала страх од непознатог, али да се данас, кад је упознала вирус плаши његових последица.

- Видели смо да није наиван, они који су победили завршавају на клиникама за неурологију, пулмологију, овај вирус нарушава опште стање и зато морамо да се оријентишемо на превенцију која ће нам помоћи да у другом делу године будемо оптимистичнији - додаје др Шуљагић.

Коментаришући трентуно боље бројке кад је реч о новозараженима, професорка понавља да нема опуштања, и да се због компликација мора одржавати позорност.

- Моја порука је, вакцинишите се чим будете могли, то је светло на крају тунела, без страха, годину дана је дуго и ово је победа науке - закључила је професорка Шуљагић.

(РТС)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)