ЕВО ШТА ЈЕ ПОТРЕБНО ЗА ПОТПУНО СУЗБИЈАЊЕ КОРОНЕ: Огласио се др Кон и рекао шта мисли о масовној имунизацији

Novosti online

03. 01. 2021. у 14:32

ЕВО ШТА ЈЕ ПОТРЕБНО ЗА ПОТПУНО СУЗБИЈАЊЕ КОРОНЕ: Огласио се др Кон и рекао шта мисли о масовној имунизацији

Фото: Танјуг

ЕПИДЕМИОЛОГ Предраг Кон огласио се путем Фејсбука и рекао да ће Србија обезбедити све што је потребно за масовну имунизацију.

Он је истакао да брзина изласка из кризе зависи од свих нас.

- Србија ће обезбедити све што је потребно за масовну имунизацију: добровољност, највиши могући степен провере безбедности и ефикасности вакцине, избор различитих вакцина, одређени су приоритети... - наводи Кон у свом статусу.

Кон је рекао да да би масовна имунизација спречила епидемијске таласе какве смо имали.

- Масовна имунизација, најмање 1,5 милиона становника обезбеђује колективни имунитет од вероватних 60%, што је довољно да се спрече епидемијски таласи какве смо имали. За потпуно сузбијање овог вируса потребан је колективни имунитет који је преко 80%. Ако очекујемо потпуно потискивање вируса потребно је да се вакцинишу сви који желе... до три милиона становника. Велики број (до 40%) имунитет је стекао након контакта са вирусом, било тако што је прележао ковид-19 или имао асимптоматску инфекцију".

Како каже, резултат масовне имунизације ће зависити од одзива становништва, али и способности стручњака да од тога не праве тему за поделе, већ тему о личној заштити, али и солидарности.

- Излазак из ове здравствене кризе се јасно види, брзина изласка зависи од нас - наводи др Кон.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (5)