ЉУБАВНИ ЖИВОТ У РАЉАМА КОВИДА 19: Колико је епидемија утицала на партнерске односе, бракове и наталитет

Горана Новаковић

03. 01. 2021. у 10:00

ГЛОБАЛНА епидемија захватила је и сферу породичних односа и успостављања нових познанстава. Стручњаци су сагласни - ова ситуација била је добар тест за многе парове.

ЉУБАВНИ ЖИВОТ У РАЉАМА КОВИДА 19: Колико је епидемија утицала на партнерске односе, бракове и наталитет

Илустрација / Фото Depositphotos

На крају епидемије биће јасно колико партнера је остало једно уз друго у кризи, а колико их је, ипак, схватило да су разлике међу њима непремостиве. Када све ово прође, показаће се и колики је сигурно погубан утицај корона имала на оне без сталних партнера, нарочито младе који тек треба да пронађу животног сапутника и заснују породицу.

Ванредни живот постао је наша свакодневица. Међутим, према речима дипломираног психолога и гешталт психотерапеута Слободане Миловановић, у овом тренутку можемо само да претпоставимо да ли је ова ситуација оставила последице на заснивање породице.

- Ситуације као што је ова, неке људе, који су већ изморени, доводи до одустајања и немања стрпљења за другог - каже Миловановићева. - Важно је да партнери који планирају да заснују породицу буду посвећени једно другом, а то подразумева и да ће остати ту у ситуацијама кризе и ако нису у стању да помогну да се она превазиђе, да не остану само физички присутни, већ да се најинтимније размене признавањем својих осећања.

За гешталт психотерапеута Милицу Вукотић, запловити у брачне воде и засновати породицу данас значи узети у обзир и немирно море неизвесности света.

Илустрација / Фото Depositphotos

- Питање заснивања породице је у данашње време и у нашој средини сложено, чак и кад пандемију вируса корона оставимо по страни. Сигурно да га је она додатно отежала. Бројни су нови аспекти на које треба обратити пажњу при планирању породице - појачана економска неизвесност, одржавање трудноће и порођај у условима где постоји ризик од заразе, као и сложено питање организовања подршке са стране. Упркос свему, многи се одлучују да прихватајући ствари какве јесу, заснују породицу, не чекајући да се живот "врати у нормалу" - истиче Вукотићева.

Епидемиолошка правила о ношењу маске, физичкој дистанци и ограниченом броју људи који могу бити истовремено присутни у одређеном простору, неповољно утичу и на спонтаност упознавања љубавних партнера. У јеку првог таласа вируса, многи су по први пут испробали алтернативне начине тражења партнера - апликације за упознавање. У немогућности да се сусрет догоди одмах, као што је то раније био случај, прва фаза упознавања је била продужена, а нагласак је био на разговору, зближавању у једној врсти заједничке немоћи и међусобном пружању подршке.

- Дистанца, која у овом тренутку карактерише наше свакодневне контакте, неким људима представља и олакшање, јер им је и иначе тако пријатније. Међутим, многима је она ипак препрека. Додир, покрет, близина, па чак и осећај да смо део масе, представљају наш "социјални лепак". Неколико пута сам од својих саговорника чула да су ухватили себе како са чуђењем и неверицом реагују на приказ спонтаног људског сусрета, загрљаја, пољупца, у филму или реклами. У нас се уселила нека нова перспектива, услед које смо изменили доживљај о себи, другима и свету. Надам се да ће се и то променити - искрена је Милица Вукотић.

У то да љубав и потреба да се повежемо увек некако нађу свој пут, верује Слободана Миловановић. Међутим, страх утиче на целокупно живљење.

- Улога страха је да нас сачува и треба му веровати. Начин на који се приступило пандемији кроз медије и поруке које добијамо од различитих ауторитета је збунио чак и сам страх. Мислим да је највећа препрека новим познанствима неизвесност и немање јасних критеријума како би се заправо требало понашати - закључује Миловановићева.

ПОДРШКА У КРИЗИ

ПСИХОЛОГ и гешталт психотерапеут Слободана Миловановић каже да су сада важне речи подршке:

- Ово је моменат дечје скромности. Дечјих жеља. Бринимо о себи и о другима на тај начин. Да будемо ту, да спавамо, да се здраво хранимо и будемо у току шта се дешава. Погледајте у своје ближње и питајте их како се осећају, како су провели дан. Испричајте им како је вама. Направите круг подршке. Читајте књиге, радите вежбе, кувајте, радите свој посао... Немојте губити свој идентитет. То је наша моћ. Да растемо и када свет стоји.

Илустрација / Фото Depositphotos

ШИРОМ ПЛАНЕТЕ ДОНЕТ НИЗ УПУТСТАВА КАКО ВОДИТИ ЉУБАВ У ДОБА ЗАРАЗЕ

СЕКС ОНЛАЈН, "ПРЕКО РУПЕ" И "МИНУТ МЕН"

ШИРОМ планете стручњаци су се бавили сексуалним животом у доба заразе, а многи су штампали и "упутства" за безбедан љубавни живот. Тако је Харвардска школа медицине упозорила да је "опасан секс са онима који нису у карантину", али и да препорука о дуготрајној сексуалној апстиненцији није ефикасна. Саветују, такође, да се партнери укључе у сексуалне активности путем телефонских или видео-чет услуга!

Канађани су отишли толико далеко да су људима саветовали "љубав преко рупе", тј. сексуални однос у којем партнере дели зид од шперплоче са рупом у доњем делу, како не би имали контакт "лицем у лице". Џорџ Орвел би рекао, "неке идеје су толико глупе да им само интелектуалци верују" и заиста за претходних готово 10 месеци свашта је написано и препоручено за "стање пандемије".

Тако је, на пример, здравствено одељење Њујорка препоручило људима који организују оргије да "ограниче листу гостију. Нека буде интимно". Смернице не прецизирају сасвим "кров" интиме, али се јасно подразумева да се за оргије изаберу веће, отвореније и добро проветрене просторије. Гувернер Гевин Њусом из Калифорније благословио је упутство за секс Одељења за јавно здравље Сан Франциска чији је слоган: "Брже може бити боље". Локална штампа оптужила је своје бирократе да су преписали решење из периода "златне грознице" у Калифорнији када је за уморне копаче радило стотине јавних кућа које су се звале "Минут мен". Канадски Си-Ди-Си на својој веб-страни примећује да су мастурбација и виртуелни секс најбоље методе за љубав у току пандемије, јер "дистанцирање" смањује шансу за добијање ковида 19. (Д. Вујичић)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)