ДОКТОР КОН ОТКРИВА: Ево када у Србији можемо очекивати колективни имунитет на вирус корона

Тањуг

31. 12. 2020. у 21:17

ДОКТОР КОН ОТКРИВА: Ево када у Србији можемо очекивати колективни имунитет на вирус корона

Фото: Принтскрин Курир ТВ

КОЛЕКТИВНИ имунитет на корона вирус од око 60 одсто популације можемо да очекујемо после марта, ако успемо да вакцинишемо 20 одсто становништва, рекао је епидемиолог и члан Кризног штаба за борбу против ковида 19, прим. др Предраг Кон.

Деца неће бити вакцинисана јер, како каже Кон, она нису обухваћена испитивањима вакцине.

- То је правило да се на деци примењују било који лекови, па и вакцине, тек након примене на одраслим особама. Тек када се покаже да нема опасности за различите групе одраслих, могу да се вакцинишу и најмлађи. Болест код деце је ретко врло тешка и врло ретко се фатално завршава, а у узрасту до 10 година тога готово да и нема - рекао је Кон.

На питање да ли треба да се уплашимо јер британски сој сада много напада децу, одговорио је да природни страх, који изазива бригу и опрез, свакако постоји, али не треба да нас ухвати паника.

- Први пут од почетка САР-ЦоВ-2 показао је нову варијанту и та мутација повезана је с већом способношћу преношења. Ту вест треба озбиљно прихватити. Већ смо видели шта се десило када су се вести из Кине примале без довољно опреза - нагласио је он.

Кон је рекао да свака нова варијанта може поново да изазове повећање регистрације болести, теоретски може да доводе и до поновног оболевања, али то свакако не може бити иста болест као први пут.

Каже да могу да се вакцинишу и они који су имали корону, али "пошто је реално да имају имунитет, не би требало да се пријављују у тренутку када немате довољно вакцина, они би могли касније".

О скидању маски биће реално да размишљамо тек у другој половини 2021. године и то ако се масовно вакцинишемо, сматра Кон и додаје да је то у случају ако не буде тако великих измена вируса да ствара поновну болест, а и треба да будемо 28 дана без новозаражених, па да нема потребе за било каквом заштитом.

А укидање свих мера, могуће је, сматра Кон, тек када се потпуно јасно спусти крива новозаражених и испразне све ковид болнице, а то ће бити када буде двоцифрен број новозаражених.

 

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)