ОД 100 ЉУДИ ЈЕДАН ЈЕ ЗАРАЖЕН: Доктор Кон упозорио на опасност од тајних дочека Нове године - након привидног пада, опет пораст новооболелих

Новости онлајн

31. 12. 2020. у 10:06

ОД 100 ЉУДИ ЈЕДАН ЈЕ ЗАРАЖЕН: Доктор Кон упозорио на опасност од тајних дочека Нове године - након привидног пада, опет пораст новооболелих

Фото: Принтсцреен/РТС

ЕПИДЕМИОЛОГ и члан Кризног штаба Предраг Кон каже да ће вероватно бити благог пораста броја заражених после Нове године, али да ће се пре тога догодити привидни пад током новогодишњих празника, слично као што се дешава суботом и недељом.

Предраг Кон је у Јутарњем програму упозорио на опасност од окупљања и организовања тајних дочека Нове године.

- Ако имате око 100 људи, један је заразан. Што је мањи број људи мања је могућност да буде заразних. То је тај ризик који не можете никако избећи, а пренос и тим условима је сигуран. Он може да се пренесе на пет до шест људи, а у неким посебним околностима затвореног простора уз масовну музику то може да се попне и на десетак - истиче Кон.

Када се то помножи са бројем таквих места, како указује, може се схватити колики је то ризик.

У тржним центрима су биле велике гужве, а Кон подсећа да су на такав ризик упозоравали, али да је одлучено тако како јесте.

- Оно што је битно је да и даље носе маске, јер се тако ризик значајно смањује, готово 100 пута. Без обзира на то, екстремно велика густина је нешто што није дозвољено. У тржним центрима је девет квадратних метара по особи и у таквим контролисаним условима не би требало да буде таквих гужви - наводи Кон.

Члан Кризног штаба апелује на све оне који су надлежни да то контролишу.

Упитан да ли би могао да се избегне још један талас, Кон каже да ће вероватно бити благог пораста после Нове године, али да ће се пре тога догодити привидни пад током новогодишњих празника, слично као што се дешава суботом и недељом.

- То се понавља код грипа већ деценијама у свим земљама Европе. После тога ћемо имати пораст, тако да се та прва недеља узима са резервом - напомиње Кон.

(РТС)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)