КОЛИКО ЈАК ЗЕМЉОТРЕС БИ МОГАО ДА ПОГОДИ СРБИЈУ? Сеизмолог открива - тада немате контролу над телом

Новости онлине

30. 12. 2020. у 10:48

СЕИЗМОЛОШКИЊА Славица Радовановић изјавила је данас да је хрватско подручје трусније од српског и да је максимална магнитуда земљотреса који би могао да погодио Србију износ шест.

КОЛИКО ЈАК ЗЕМЉОТРЕС БИ МОГАО ДА ПОГОДИ СРБИЈУ? Сеизмолог открива - тада немате контролу над телом

Фото: Принтсцреен/Депоситпхотос

- Немојте да вам то изгледа мало. У централној Србији су регистровани земљотреси магнитуде 5,9 - поручила је она.

Коментаришући јучерашње потресе у Хрватској она је објаснила како је дошло до потреса.

- Сви сеизмолози који прате ситуацију у нашем региону су се питали како су се догодила два земљотреса магнитуте пет, а да после њих није уследила серија накнадних удара. То наводи на сумњу да се може, у неком временском периоду, догодити тај главни удар који има високу магнитуту – често једну, до једну и по јединицу по Рихтеру већу од претходних. На нових пет, кад додате то, добићете овај земљотрес који је јуче био главни. Међутим, нико није могао да каже да ће се то догодити одмах сутрадан - рекла је она.

Према њеним речима, земљотрес од пре два дана је био уводни удар, док је јутрошње подрхтавање тла, након јучерашњег разорног земљотреса, заправо смиривање.

- То је један стварно јак земљотрес. Ви код таквог подрхтавања тла губите равнотежу, не можете да изађете из стана, из аутомобила. На 6,2 Рихтера ви немате контролу над својим телом - наводи она.

(Спутњик)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)