ВУЧЕВИЋ О ЗЕМЉОТРЕСУ У ХРВАТСКОЈ: Кад су овакве ситуације, ту престају све разлике и мора да постоји солидарност у региону

Novosti online

30. 12. 2020. у 10:05

ЗЕМЉОТРЕС у Петрињи, Сиску и Глини многи су осетили, наравно не као грађани тог дела Баније.

ВУЧЕВИЋ О ЗЕМЉОТРЕСУ У ХРВАТСКОЈ: Кад су овакве ситуације, ту престају све разлике и мора да постоји солидарност у региону

Фото: Н. Карлић

Слике су застрашујуће. Нажалост, има и жртава ин то је оно што еј неповратно, кућу можете да обновите, али не и да повратите људски живот“, рекао је градоначелник Новог Сада Милош Вучевић у јутарњем програму на ТВ Прва.

Чујем да има и наших сународника, тај део Хрватске је био увек који део где је живео и добар део Срба. Највише ме плаши том што се тло не смирује, и у Загребу је био земљотрес и то озбиљан пре неколико месеци. Лепа ствар је што је Србија понудила сваку помоћ, јер кад су овакве ситуације, ту престају све разлике и мора да постоји солидарност у региону. Наши родитељи, баке и деке памте када су били земљотреси у Подгорици и Скопљу да је и тада постојала солидарност на овим просторима. То за мене није упитно – изичит је Вучевић.

По питању Корона вируса који је и даље свуда централна тема, он каже да је јако тешко донети све потребне одлуке.

Корона је тема десет месеци и то нас све нервира, али тако је. Али, нећемо победити тиме што нам је досадила корона или тиме што смо изнервирани. Она је присутна и морамо да је победимо кроз поштовање епидемиолошких мера и путем вакцине. Наравно да ме нервира што сам се разболео, што причамо десет месеци о корони, што не могу да виђам родитеље, баку, што не могу а идем на пецање, да се виђам са другарима, што немам нормалан живот, што имам притисак од старијег сина који има 19 година коме смо зауставили део живота, али све мора да се избалансиа – и да сачувамо родитеље и да младима објаснимо да нико не жели да никакве ригорозне мере према њима да примењује, него је то нужност да бисмо што пре изашли из ове ситуације. Причам као сваки грађанин. Морамо да сведемо социјални моменат на меру која је прихватљива. Како политичар не смем и немам права да будем изнервиран. Одлуке се доносе кроз једну расправу која није једноставна. Има различитих ставова, па и СЗО је мењала неке протоколе ии упутства од фебруара до данас. Лута се, али донекле је то и природно. Ово је по први пут да се човечанство суочава у оваквом капацитету са једним вирусом. Није нико имао неки уџбеник са решењима, она су се тражила, протоколи су се мењали, лекови, питање ношење маски, дистанце, да ли је добро да се затворимо или не – истиче он.

Вучевић подсећа да ми данас трошећи ресурсе само на корону запостављамо лечење неких других болести.

Тренутно имамо нешто мање од 10.000 хоспитализованих људи. Свакако да имамо мање капацитета да лечимо неке друге болести. Полако нам падају бројеви, али људи треба да се запитају да и вреди једна журка или дружење да опет то све упропастимо и да после Божића опет бројеви крену да нам скачу зато што нисмо могли да се суздржимо дочека Нове године. Сви бисмо волели да можемо да се дружимо, да можемо да видимо пријатеље, али шта да радимо. Из фрустрираности нећемо решити проблем. Као генерација смо суочени са једним изазовом који морамо да прихватимо и решимо. Верујем да смо близу изласка путем вакцине и путем чињенице да је један број људи био инфициран, јер се и тако оснажујемо. Одлуком државе да будемо међу прве три европске земље у набавци вакцина и направљен је распоред даље имунизације, верујем да ћемо видети да су и руска и кинеска вакцина лиценциране у Србији. Посебно сада када су празници, људи очекују да виде неки излаз, решење, позитивну вибрацију, а вакцина јесте пута ка изласку, али не може вирус преко ноћи да нестане. Верујем да ће прва половина 2021. године бити боља, али не лака – оценио је он.

Вучевић истиче да је феноменална вест што данас крећу радови на изградњи Клиничког центра Војводине.

После Ниша и Београда, ово је трећи клинички центар који се у потпуности реконструише и тај објекат је кренуо 1979. године да се ради и коначно смо дочекали да држава има капацитета то да изведе до краја. И сви ти објекти, укључујући и крушевачку и батајничку болницу, ће бити после у систему редовног рада клиничких центара. Добра вест у целој овој муци и невољи јесте да су капацитети нашег здравственог система проширени и ојачани и да су многи лекари, сестре и техничари добили посао.

Он сматра да ће након короне Европа имати велике изазове, а да ће Азија бити у великом налету.

Ми имамо најбоље економске резултате у целој Европи колико год да то нестварно делује. Имамо најмање губитке и имамо одличну пројекцију за 2021. и то од стране референтних међународних институција који кажу да се очекује да Србија има преко 6 одсто раст БДП следеће године тако да ћемо далеко мање осетити последице. У озбиљном проблему ће бити медитеранске државе, а да ће Кина правити драматичну разлику у своју корист. Добра вест је да се завршава Балкански ток, креће гас преко угарске за Србије чиме се добија на енергетској безбедности и сигурности Србије. Морамо до краја да победимо у овој борби против короне и да наставимо да остварујемо оно што смо зацртали, али и да пратимо и разумемо све оно што ће се дешавати на глобалном нивоу – закључио је Вучевић.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)