ДА ЛИ НАМ ПРЕТИ ЈОШ ПОТРЕСА: Цео регион у страху, сеизмолог објашњава шта је пресудно

Novosti online

29. 12. 2020. у 15:53

ПОТРЕС који се осетио у Београду и у Србији последица је јаког земљотреса, који је данас после поднева погодио опет Хрватску и који је био јачине 6,3 степена.

ДА ЛИ НАМ ПРЕТИ ЈОШ ПОТРЕСА: Цео регион у страху, сеизмолог објашњава шта је пресудно

Фото: Танјуг АП

Како каже сеизмолог Славица Радовановић, није било јасно када ће се овај земљотрес у Хрватској догодити, али постоје фактори који су га предвидели.

- Јер, ако се на неком простору као што је у Петрињи била јуче, у кратком временском интервалу догоде два земљотреса магнитуде 5, а немају оне накнадне ударе који говоре о смиривању тла, онда је било за очекивати да се ту догоди један јак земљотрес - објаснила је Славица Радовановић бивша директорка Сеизмолошког завода Србије, а сада директорка фирме сеисмо.ср и додала:

- Кад се има у виду да је Загреб пролетос имао магнитуду која је испод његове максималне магнитуде, онда је овакво догађање у смислу вероватноће тог догађаја евидентно, али нико није знао када ће се то догодити. Било је јасно ако не крене серија накнадних удара да то онда значи припрему за још јачи земљотрес који се, ето, малопре и догодио.

Земљотрес овакве јачине осетио се у свим местима на удаљености до 600 километара од епицентра.

На сајту Сеизмолошког завода Србије стоји да је данас у 12:19 часова по локалном времену регистрован земљотрес магнитуде 6.2 јединица Рихтерове скале у региону места Сисак, Хрватска.

- Интезитет у епицентру процењен је на ВИИ-ИX степена Меркалијеве скале. Земљотреси оваквог интезитета могу изазвати умерена до тешка оштећења на објектима у епицентралној области - написано је на сајту Сеизмолошког завода Србије.

(Телеграф)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)