НЕМА ДИЛЕМЕ КАД ЈЕ ДОЧЕК НОВЕ ГОДИНЕ У ПИТАЊУ: Градоначелник Радојичић: Славити у малим групама, боримо се да се људи не заразе

Novosti online

28. 12. 2020. у 20:11

ГРАДОНАЧЕЛНИК Београда проф. др Зоран Радојичић је гостујући у Београдској хроници рекао да нема дилеме када је у питању дочек Нове године, те да се сви морамо понашати одговорно и славити у малим групама.

НЕМА ДИЛЕМЕ КАД ЈЕ ДОЧЕК НОВЕ ГОДИНЕ У ПИТАЊУ: Градоначелник Радојичић: Славити у малим групама, боримо се да се људи не заразе

Фото: Принтсцреен/ТВ Прва

– Сада имамо ситуацију у којој се боримо да се људи не зарази и себи нанесу штету. Зато морамо стално да понављамо, нарочито младима које разумем јер су жељни дружења, али их молим да се одговорно понашају и чувају – истакао је градоначелник.

Градоначелник Радојичић је навео да је Инспекција протеклог викенда контролисала 700 места и да није забележен велики број прекршаја.

– Уколико се напише прекршајни налог казна за појединца је 5.000 динара, за одговорног редара, односно особу која је задужена за објекат 30.000 динара, за власника до 150.000 динара, а за привредни субјекат до 500.000 динара. Једна од мера је да се објекат испразни, следеће је да судија за прекршај може да изда седамдесетдвочасовну забрану рада – нагласио је Радојичић.

Он је истакао да фокус није у кажњавању, већ на одговорности. Увек морамо нагласити да се велики број људи придржава мера, а затим мањини скренути пажњу на одговорно понашање, навео је градоначелник.

– У Београду има око 3.500 угоститељских објеката. У Секретаријату за послове комуналне милиције ради 370 људи, а ускоро ће бити пријем нових 160. Имамо 60 инспектора у Секретаријату за инспекцијске послове. То су људи који са позиције Града Београда контролишу спровођење мера, а постоје и републички инспектори који такође обављају овај тежак посао – прецизирао је Радојичић.

Градоначелник је рекао да је на седницама Кризног штаба интерес грађана на првом месту, те да је и он сам на страни Београђана и здравља људи.

– Свестан сам тога да је привреда један од главних стубова функионисања друштва и без ње нема доброг здравства. Пад броја новозаражених показује да је успостављен известан степен контроле, али када се помене број умрлих сви се замислимо и схватимо да нас је задесила страшна ситуација у овој години. Стално се прави баланс између оптимизма, који је овај пут реалан, с обзиром на то да се појавила вакцина – истакао је Радојичић.

Према његовим речима, број оболелих који су на респираторима и око 40 одсто пацијената који су дуже од месец дана у болницама су два параметра која говоре о тежини болести.

Говорећи о сутрашњој седници Скупштине града Радојичић је рекао да ће се одборници залагати да се усвоје добре ствари за Град Београд. Када је у питању Предлог плана детаљне регулације Макишког поља навео је да онима који се томе противе највише смета почетак изградње метроа и депоа.

– Многи не знају да се тамо се налази ранжирна железничка станица. Ту се налази 70 километара шина и 174 скретнице, као и депо возова. Он је направљен 1956. године, дограђен је 1965, а 1977. је профункционисао. Он не угрожава водоизвориште и никоме није сметао. Треба скренути пажњу одговорним лицима и онима који доносе одлуке да се тиме баве са више пажње. Институт за водопривреду „Јарослав Черни” је имао студију која је основ плана и која каже да је то безбедно, ЈКП „Београдски водовод и канализација” такође каже да нема проблема. Имамо три зоне, а планира се и гради у првој која не угрожава воду – појаснио је Радојичић.

Према његовим речима, загађење ваздуха је веома важна тема и решење постоји.

– Сви пројекти који се тичу решења саобраћајних гужви у Београду су део решења загађења ваздуха. Пре свега мислим на обилазницу, затим на унутрашњи прстен који се такође ради. Та два прстена ће изместити саобраћај на рубове Београда. Спајање обилазнице са ауто-путем Милош велики, затим са северном тангентом, су елементи који ће изместити саобраћај на периферију и смањити загађење ваздуха. Веома важна су и индивидуална ложишта, а то морамо решити заједно са суграђанима. Више од 50 процената су индивидуална ложишта, на држави је да нађе модусе да мотивише људе да пређу на еколошки прихватљивије начине грејања. Ми смо до сада угасили 1.250 котларница. Све то уз енергетску ефикасност је концепт који ће донети решење. То тражи време и новац. Не треба воду, ваздух, шуме користити за политичку борбу, то су заједнички интереси и морамо се заједно договарати и ићи у правцу да наша деца живе у здравој животној средини

Градоначелник је истакао да је у овој години задовољан реконструкцијом Савског трга и постављањем споменика Стефану Немањи, што је како је навео, вековни дуг личности која нам је оставила Хиландар, Студеницу, Ђурђеве ступове. Задовољан је, додао је, развојем Линијског парка, као и пројектом Тиршова два, што је симбол бриге друштва и председника Вучића према инфраструктури здрвственог система.

Сигуран сам да ћу наредних година дати још већи допринос за Град Београд јер „Београђани и ја размишљамо исто”, закључио је градоначелник Зоран Радојичић.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

KLIKNITE ZA VIŠE VESTI

Коментари (0)