СНЕГ И ЗАХЛАЂЕЊЕ ЗА ПРАЗНИКЕ? У Србију стиже јак циклон, нагла промена времена погодиће целу Европу

Novosti online

27. 12. 2020. у 20:44

ИЗНАД северозападне Европе налази се центар веома снажног и дубоког циклона. Центар циклона налази се мало северније од Британских острва и Шкотске, а вредност притиска опала је и на мање 948 мб.

СНЕГ И ЗАХЛАЂЕЊЕ ЗА ПРАЗНИКЕ? У Србију стиже јак циклон, нагла промена времена погодиће целу Европу

Фото: Принтскрин

Циклон је толико снажан и изражен да је пречника преко 1000 км И захвата целу северни и западну Европу, а током понедељка захватиће већи део Европе, а својим периферним делом и наше подручје, па се услед веома израженог градијента ваздушног притиска очекују јаки и олујни јужни ветрови, а на планинама западне и југозападне Србије, Босне и Херцеговине и Црне Горе очекују се и орканским југозападни ветрови са ударима преко 120 км/х, па ће постојати могућност од материјалне штете.

Снажна јужна струјања условиће и прилив веома топле ваздушне масе са севера Африке и са Медитерана а очекују се и честа пролазна наоблачења са кишом. У области Јадрана и на западу и југозападу Балкана очекују се веома обилне падавине, локално и преко 100 мм кише по квадратном метру, локално на падинама Динарида окренутим Јадрану и преко 200 мм. Очекује се и нагло отапање снега, па ће постојати опасност и од поплава.

Иначе, овај снажан циклон донео је северозападној и западној Европи орканску олују са ветровима и преко 120 км/х, са обилним падавинама и веома високим таласима, а на удару оркана нашла су се Британска острва, земље Бенелукса, Франсуска и Скандинавија. Могуће су поплаве, а на планинама И огромни наноси снега и лавине.

Овај циклон деловаће на време у Србији и регион наредних дана, а данас смо под утицајем циклона са југа Италије и југа Јадрана, па нас очекује релативно хладна ваздушна маса, уз кишу, суснежицу и снег. Већ од сутра осетно топлије, а температуре наредних дана и до 15-16°

(Ало)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)