ЖЕЛИМО ДА ВИДИМО УНУЧИЋЕ: Станари дома за старе "Бежанијска коса" примили вакцину против короне и добро се осећају (ФОТО)

Ј. Ж. С.

26. 12. 2020. у 08:44

СВИ станари Геронтолошког центра "Бежанијска коса" у Београду осећају се добро и није било никаквих компликација од тренутка када су примили вакцину против ковида 19.

ЖЕЛИМО ДА ВИДИМО УНУЧИЋЕ: Станари дома за старе Бежанијска коса примили вакцину против короне и добро се осећају (ФОТО)

Фото: В. Н.

Њихови утисци су више него позитивни и, истичу, најсрећнији су што ће ускоро поново моћи да виде своје најближе.

Дугогодишњи станар Дома "Бежанијска коса", Милован Деспотовић, каже за "Новости" да има потпуно поверење у вакцину и зато се одмах пријавио за имунизацију.

- Ниједног тренутка нисам размишљао да ли треба да је примим, већ само када ће стићи - каже овај времешни пензионер.

За Радојицу Анђелковића, који је такође био на списку привилегованих да у првом кругу добије заштиту од вируса корона, није било дилеме.

- Хоћу да живим, имам унучиће! - кратак је и јасан станар са Бежанијске косе.

Снежана Голубовић је срећна што је добила прилику да се међу првима вакцинише, па да може мало да одахне. Предуго су, сматра, затворени и изоловани од најближих.

- Највише ме радује што ћу ускоро моћи да опет уживам у чарима свог златног трећег доба - с осмехом открива госпођа Снежана.

Фото: В. Н.

С друге стране, корисници приватних домова за старе јуче нису имали среће, пошто их је процедура зауставила у заштити од једне од највећих пошасти данашњице. Иако су се психички припремили, потписали сагласност, власници установа се организовали и довезли их у Геронтолошки центар "Бежанијска коса", вакцину нису примили. За њих је било обезбеђено 45 доза, али ће морати да сачекају званичне инструкције из "Батута" и "Торлака".

СМАЊУЈЕ СЕ БРОЈ ЗАРАЖЕНИХ

У УСТАНОВАМА социјалне заштите и домовима за смештај одраслих и старих, према последњим подацима, потврђено је присуство вируса корона код 1.667 корисника и 831 запосленог. Укупан број излечених је 2.931, док је излечен и 1.181 запослени.

Како "Новости" сазнају, проблем је настао јер нису поседовали здравствене картоне из матичних домова здравља, као ни потврду изабраног лекара да су здрави, што је било неопходно за имунизацију. Они овај папир, међутим, према трврдњама надлежних, нису могли да добију пошто већина њих дом здравља није посетила још од тренутка када су смештени у установу. Лечили су се или код домских лекара, уколико их имају, или у приватним ординацијама.

Према речима Радослава Миловановића, председника Удружења приватних установа за старе, јуче после подне почела је вакцинација станара приватних домова, и то одласком медицинских екипа у ове установе.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)