ДОКТОР ТИОДОРОВИЋ ИЗНЕО СТАВ КРИЗНОГ ШТАБА: Нема потребе за забраном кретања за Нову годину

Танјуг

24. 12. 2020. у 19:04

ДОКТОР ТИОДОРОВИЋ ИЗНЕО СТАВ КРИЗНОГ ШТАБА: Нема потребе за забраном кретања за Нову годину

Фото: Танјуг/Влада Републике Србије/Слободан Миљевић

АКО озбиљно анализирамо резултате, можемо уочити да постоји блага тенденција пада броја оболелих, позитивних и преминулих, али то се не односи на велике центре.

- У Клиничким центрима и великим болницама се не може уочити пад, и оне су и даље преоптерећене. На ивици су издрживости. То нису елементи да почнемо да олакшавамо мере и да почнемо да размишљамо о томе да се оне ублаже- рекао је епидемиолог Бранислав Тиодоровић.

Он је поводом најављених прослава Нове године рекао да је медицински део Кризног штаба сагласан по том питању да "немамо елемената да би могли да их омогућимо", као и да је Комунална милиција задужена за евентуалне илегалне прославе.

- Морамо бити јасни да морамо да очувамо здравље, и да нам здравље једино може сачувати и економију. Од доношења закона и укључивања Комуналне милиције од пре петнаестак дана, ипак имамо нешто боље резултате, барем по њиховим извештајима. Више се кажњава и боље се спроводе мере. Можда се може рећи да је то дало ефекта... Врло је важно да схватимо да се понашамо одговорно - истиче Тиодоровић

Оцењује да већина становништва схвата озбиљност ситуације, али и да "мали проценат грађана може да направи проблем".

- Довољан је један одсто за то. Када кажете некоме то, чини се да је то мало, међутим, тај један одсто може да узрокује затрпавање болнице. То је врло озбиљна ситуација и зато не верујем да ћемо имати то. Мислим да ћемо ми из медицинског дела Кризног штаба остати при ставу да не треба да се спроведе организовани дочек Нове године - навео је Тиодоровић.

Открива да постоји могућност да за викенд буду радиле радње које су иначе затворене нерадним данима због постојећих рестриктивних мера, како би грађани могли да купе поклоне и друге производе за предстојеће празнике.

- Ако радимо за викенд до 15 часова, обезбедићемо људима да то обаве, да се не стварају гужве за радни дан. Онда би ми имали мањи притисак уочи Нове године. Међутим, дуже време постоји одређени притисак из дела угоститељства. Морам вам рећи да се добар део њих ипак држи мера, и гледајући извештај који нам подносе инспекције, рекло би се да највећи део угоститеља поштује радно време - каже он.

Тиодоровић наводи да је продужавање радног времена појединих објеката које је било ове недеље, урађено са циљем смањивања гужви. Говорећи о темама предстојећег састанка Кризног штаба каже да ће сигурно међу темама бити оцена и процена епидемиолошке ситуације, и на основу резултата о броју пацијената ће се донети одлука о радном времену у предстојећим данима.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)