БРЖЕ СЕ ПРЕНОСИ, АЛИ НИЈЕ ОПАСНИЈИ: Вирусолог Миланко Шеклер о новом , измењеном соју вируса корона који се појавио у Великој Британији

Д. МАТОВИЋ

24. 12. 2020. у 10:00

БРЖЕ СЕ ПРЕНОСИ, АЛИ НИЈЕ ОПАСНИЈИ: Вирусолог Миланко Шеклер о новом , измењеном соју вируса корона који се појавио у Великој Британији

Шеклер и његове колеге из краљевачког института / Фото Г. Шљивић

НОВИ сој вируса корона који се појавио у Великој Британији јесте преносивији, али нема никаквих доказа да је опаснији, да даје тежу клиничку слику или да ће другачије реаговати на постојеће вакцине.

Прерано је да се говори да се овим мутираним сојем лакше заражавају деца. Уверен сам да се до тог закључка дошло само зато што су деца била заједно у школи, па се више њих инфицирало.

Овако доктор ветеринарских наука и вирусолог Миланко Шеклер, за "Новости", говори о мутираном соју ковида 19 због којег многе европске земље уводе забрану путовања у Британију. Шеклер је део тима Ветеринарског специјалистичког института "Краљево", у ком су др Дејан Видановић и докторанткиња Бојана Тешовић, који је први "прочитао" геном короне у Србији и то је уписано у светску базу података.

- Вирус не може да уради ништа паметније осим да мутира - објашњава Шеклер. - РНК једноланчани вируси непрекидно мутирају - свакодневно један од њих произведе 10.000 нових и сваки се разликује бар за неко слово. Као што деца не личе потпуно на родитеље, тако се и вируси разликују од својих. Овде се игром случаја десила мутација која повећава преносивост, па је потребна мања количина вируса да се човек инфицира. Што је већа ефикасност преношења вируса, више људи оболева у кратком временском периоду и то утиче на здравствени систем.

Шеклер сматра да су Енглези донели стриктне мере да се не би десило да се за кратко време напуне болнице, јер би онда били у проблему.

- Не одговара им да се много људи брзо зарази, јер ће имати удар на здравствени систем - каже нам. - Вирус до сада има више од 4.000 мутираних облика, а овај је регистрован у Британији још у септембру. Тада је чинио само пет одсто међу зараженима, а половином новембра чак 25 одсто. Три месеца нико није правио сензацију од тога.

Шеклер каже да је још рано да се зна како ће овај сој вируса утицати на ефикасност вакцине:

- Све ће највероватније бити у реду, али нико то сад не може да гарантује. Чак, ни произвођачи вакцина. Може да се догоди да ће вакцина бити мање ефикасна, али мала је шанса да буде потпуно неефикасна.

Наш саговорник напомиње да се борба са малим количинама вируса корона дешава код хиљада људи у Србији сваког дана:

- Наш организам може са успехом да се избори сваког дана са малом количином овог вируса, а да се не разболимо. Тако се стиче оно што се зове "имунитет стада", а то је моје објашњење такозваног мадридског чуда - необјашњивог опадања броја новозаражених и тешко болесних особа у Мадриду, иако су превентивне мере у том граду "ослабљене" и све ради до поноћи! Такав сценарио ће вероватно бити све чешће виђан у свету. Можда се то ускоро деси и код нас.

Против ширења новог "британског" соја вируса, поручује Шеклер, треба се борити познатим средствима, а то су дистанца, прање руку и маска.

- Апелујем на грађане да се наредних дана уздрже од прослава, јер ни у ноћним клубовима, ни на концертима, свадбама, спортским такмичењима маска не помаже, ако је понашање превише комотно - упозорава Шеклер. - Људи су непосредном контакту, певају, говоре, често вичу, загрљени су, причају једни другима на уво, држе главу до главе, и на тај начин евентуално присутна инфицирана особа избацује велике количине микрокапљица.

МНОГО НОВЦА И ВРХУНСКА НАУКА

У ВАКЦИНЕ су уложена енормна средства, примењена је врхунска наука и претпостављам да је њихов квалитет пристојан - истиче Шеклер. - Присталица сам класичних, проверених вакцина, јер иза њих стоји искуство. Имам малу задршку према вакцинама "Фајзер-Бионтек" и "Модерне". Обе су врхунске, модерне, нове, али чини ми се да је то као кад би се појавио нови аутомобил који иде на водоник или кисеоник. Сви говоре да је тај аутомобил најбољи, али не знају никога ко га вози. Већ деценијама покушава да се оствари принцип производње вакцине по ком су оне урађене, и то за кратко време.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)