ШТА АКО КОРОНА МУТИРА И У СРБИЈИ? Др Тиородовић дао одговор на питање које интересује многе

Новости онлајн

22. 12. 2020. у 21:37

ЗАРАЖЕНИ новим сојем короне засад нису регистровани у Србији, а како каже проф. др Бранислав Тиодоровић, епидемиолог и члан Кризног штаба за борбу против корона вируса, увек постоји шанса да се тако нешто догоди. Не заборавимо и да нам је корона стигла преко Бергама.

ШТА АКО КОРОНА МУТИРА И У СРБИЈИ? Др Тиородовић дао одговор на питање које интересује многе

Фото: Танјуг/Зоран Жестић

Он каже да постојеће мере - маска, дистанца и редовно прање руку помажу и код новог соја. Објашњава и да промене код новог соја у односу на постојећи вирус нису озбиљније, какве, иначе, могу бити, али да треба пратити шта се дешава.

- У прилог томе иде и ситуација у Великој Британији. Они нису променили мере, оне су остале, али су увели озбиљнији однос према мерама у Лондону и Енглеској, где су установили појаву тог вируса. То значи да они прате. Да имају надзор. Већ су објавили да нема никаквих разлика у односу на овај претходни вирус. Пре три дана је било речи да можда млади теже оболевају, да имају тежу клиничку слику, да се брже преноси, али питање је како неко сад може да каже да је за 70 одсто брже преношење? - пита се проф. др Тиодоровић.

Подсећа да је и Светска здравствена организација рекла да су их Британци обавестили о свему и да су стално у контакту, али и да нико у свету није потврдио да нови сој има неке карактеристике које су посебно забрињавајуће:

- Колико знам, нови сој је потврђен и у Аустралији, што је мало чудно. Они су далеко. Претпостављам да је у питању импортовани, увезен случај. Најтеже је утврдити одакле је дошао први случај. Али видим да су Данци, Холанђани, Белгијанци већ обуставили летове према Великој Британији. Чак и Немци и Французи - истиче он.

Сви вируси, пре или касније, мутирају

Проф. др Тиодоровић каже да је карактеристика свих вируса да мутирају. То је случај и са овим, који је до сада већ прошао кроз неколико мањих мутација.

- Докле год се одржава вирус у хуманој популацији, он може да стекне нека нова својства, односно да мутира. Важно је овог тренутка то што су Енглези потврдили, а то нико у Европи није негирао, што не значи да неће неко у наредним истраживањима, да Фајзерова вакцина која се даје и у Великој Британији, а почеће и у другим европским земљама, штити и од овог соја - каже стручњак.

(Телеграф)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (3)