ПОХРЛИЛИ ДА ПРЕЂУ ГРАНИЦУ: Упркос новим мерама на десетине хиљада људи ушло у Србију за само 10 сати

Novosti online

22. 12. 2020. у 19:04

У НОЋИ између недеље и понедељка, за улазак у Србију је обавезан ПЦР негативан тест на вирус корона, не старији од 48 сати, а без обзира на то, и даље кроз нашу земљу прође на десетине хиљада људи. Предњаче страни држављани, а већина њих је само у транзиту.

ПОХРЛИЛИ ДА ПРЕЂУ ГРАНИЦУ: Упркос новим мерама на десетине хиљада људи ушло у Србију за само 10 сати

Фото Танјуг

Према подацима Министарства унутрашњих послова (МУП), само од ноћас до јутрос у 10 сати у нашу земљу је ушло укупно 30.030 људи.

- Од поноћи до 10 часова 22. децембра регистрован је улазак 20.365 страних држављана и 12.665 домаћих држављана - наводе у МУП-у.

Негативан ПЦР тест требало је да буде обавезан на улазу у нашу земљу од поноћи у ноћи између суботе и недеље, 19. и 20. децембра. Он је, међутим, померен за дан, па је ова противепидемијска мера ступила на снагу 21. децембра.

Уочи ступања на снагу ове мере, на граничним прелазима створене су гужве. У колонама људи су чекали да прођу границу и по више од 5 сати.

Пре обавезног ПЦР-а, за три дана ушло близу 200.000 

За то време, само од петка, 18. децембра до недеље 20. децембра у Србију је ушло близу 200.000 људи.

- У периоду од 18. до 20. децембра у Србију је регистрован улазак 107.146 страних држављана и 79.138 домаћих држављана - рекли су у МУП-у Србије.

Према Уредби о мерама за спречавање и сузбијање заразне болести ковид 19, која је усвојена прошле недеље, сви странци који немају ПЦР тест издат из референтне лабораторије из земље из које долазе, морају са границе да врате у земљу из које су дошли.

- Путници треба да се тестирају пре путовања, не приликом доласка у Републику Србију. У Србију не могу ући уколико нису тестирани и не поседују негативан РТ-ПЦР тест, не старији од 48 часова и морају се вратити у земљу из које долазе - наводи се у члану 4 ове Уредбе.

Тест може бити старији од 48 сати, али не и од 72 сата само ако постоје околности на које путник не може да утиче.

- Уколико постоји кашњење приликом уласка у Србију, а које се не може приписати кривици путника већ је последица спољног догађаја, који се није могао предвидети, избећи или отклонити, као што су кашњење,одлагање лета, поласка аутобуса, воза и слично, онда тест не може бити старији од 72 сата приликом уласка у Србију - наводи се у овом члану Уредбе.

Има наших и без теста 

Наши и страни држављани који имају привремени боравак или стално настањење у Србији, као и чланови дипломатско-конзуларног особља и чланови њихових породица, који не поседују негативан ПЦР тест издат од стране референтне лабораторије државе из које долазе, не старији од 48 часова од датума издавања резултата, одређује се мера карантина у кућним условима у трајању од 10 дана.

- Ова мера престаје да важи ако особа добије негативан ПЦР тест издат у референтној лабораторију у Србији.

Поседовање негативног теста и поштовање мера карантина у кућним условима контролише орган државне управе надлежан за унутрашње послове, на основу података које доставља установа која је извршила тестирање и орган државне управе надлежан за санитарну инспекцију.

Без обзира на то, има и наших држављана који долазе а нису се претходно тестирали.

Како је јуче изјавила премијерка Србије Ана Брнабић, у Србију је у понедељак ујутро ушло 205 српских држављана без ПЦР теста.

- Они ће моћи слободно да се крећу и пре истека тог рока од десет дана уколико ураде ПЦР тест који покаже да су негативни - казала је премијерка Србије.

Овај тест је иначе у Србији прошле недеље поскупео. Од 15. децембра цена тестирања на лични захтев за стране држављане износи 18.000 динара.

За држављане Србије цена до краја године остаје непромењена - 6.000 динара, а од 1. јануара 2021. године, цена тестирања на лични захтев за домаће држављане износиће 9.000 динара.

(Телеграф)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)