ДОКТОР КОН ОТКРИО КАКО ИЗГЛЕДА СЕДНИЦА КРИЗНОГ ШТАБА: Некад се најежим кад чујем одређене аргументе

Танјуг

22. 12. 2020. у 16:22

ДОКТОР КОН ОТКРИО КАКО ИЗГЛЕДА СЕДНИЦА КРИЗНОГ ШТАБА: Некад се најежим кад чујем одређене аргументе

Foto: Printskrin Танјуг

МЕДИЦИНСКИ део Кризног штаба није подржао никакво попуштање мера, каже епидемиолог Предраг Кон и додаје да постоје и други аргументи, које су изнели Привредна комора Србије и Град Београд.

Он је за ТВ Прва рекао да треба поштовати и друге аргументе.

- Када чујем њихове аргументе ја се најежим, као када они чују агументе медицинског дела и о попуњености болница - навео је Кон и додао да је ситуација критична и даље и да постоји опасност.

Како каже Србија јесте у фази спуштања криве, те да су сматрали да мере не треба попуштају.

Он је навео да уколико почиње да се угрожава и сама плата за здравствене раднике, онда је медицински део Кризног штаба уздражан и да морају да прихвате да су заједно у Кризном штабу са економским делом.

- Постоје неке ствари које су потпуно нереалне. Неко ко мисли да слави Нову годину је нереалан. Ја бих желео да сви лепо прославе, али то није реално - појаснио је Кон и додао да га интересује ко ће да инсистира на Кризбном штабу да се одрже прославе Нове године.

- Политичка је одлука да се уведе ПЦР тестирање сада. Није могло раније, то је суштина. Осећам се изнемогло после седница Кризног штаба, али баланс и аргументација са више страна је неопходна. Мислим да се ми узајамно слушамо на седницама. Битно је објашњавати економски део. Нисмо ми дозволили вирус да се шири. Он је решио да остане ту. Само чекамо вакцину да га озбиљно сузбијемо - рекао је Кон.

Наводи да према плану имунизације, који је направљен, најугроженија категорија су здравствени радници, запослени у старачким домовима, а затим и сами корисници старачких домова.

- Јасно је до детаља шта је приоритет. Сада до детаља треба да се договори дистрибуција и употреба тих вакцина. То ће захтевати добру усаглашеност свих. Вакцина је обавезујућа за све који раде са пацијентима, нарочито са оним нон ковид - рекао је Кон.

Каже да је било дилема да ли је Кризни штаб требало први да се вакцинише.

- Ја сам спреман, мислим да би то било добра порука, али ћемо радити према оперативном плану. Одредене су и фазе по којима ће се вакцинисати у зависности и од броја доза вакцина - нагласио је Кон.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)