ПРЕНОСИ СЕ 70 ПУТА БРЖЕ Др Гњатовић о новом соју короне, доказано више од 12.000 мутација

Танјуг

22. 12. 2020. у 10:24

ВИРУСИ по природи мутирају, тако да није изненађење да се појавио нови сој вируса корона, каже Марија Гњатовић из Института за примену нуклеарне енергије (ИНЕП).

ПРЕНОСИ СЕ 70 ПУТА БРЖЕ Др Гњатовић о новом соју короне, доказано више од 12.000 мутација

Фото: Принтскрин

Она је за ТВ Пинк навела да се до сада доказало више од 12.000 мутација и да су то углавном неутралне мутације које не изазивају никакве промене нити у вирулентности, нити у тежини клиничке слике.

- Што се тиче новог соја вируса који се појавио на југу Велике Британиј, постоје докази да је он ипак заразнији од форме вируса која је до сада била најзаступљенија у Европи. Кажу да се преноси 70 пута брже него постојећа форма вируса - навела је Гњатовић.

Нема доказа, наводи она, да тај сој вируса изазива тежу клиничку слику, али да је проблем брзина ширења што ће извршити већи притисак на здравствени систем уколико дође до ширења.

Подсећа да је вирус већ је пронађен у Аустрији, Данској, Италији.

- Све вакцине се праве на више протеинских компоненти вируса, никада није у питању једна протеинска компонента. Мутација се дешава углавном у мањим сегментима, дешавају се мање промене, претпостављам да ће вакцина бити ефикасна и за тај сој вируса - навео је он.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)