ШТИТИЋЕ И ОД НОВОГ СОЈА, САМО СЛАБИЈЕ: Др Радмило Петровић сматра да, упркос мутацији, цепиво против короне нема алтернативу

Б. РАДИВОЈЕВИЋ

22. 12. 2020. у 11:00

СВЕ вакцине направљене против ковида 19, штитиће и од новог, мутираног вируса и инфекције која ће највероватније бити означена као ковид 20. Није познат, међутим, степен њихове заштите. Примаријус др Радмило Петровић, епидемиолог, каже, за "Новости", да ће њихова заштитна моћ против измењеног вируса, сигурно бити мања него против ковида 19, али да "вакцину свакако треба примити".

ШТИТИЋЕ И ОД НОВОГ СОЈА, САМО СЛАБИЈЕ: Др Радмило Петровић сматра да, упркос мутацији, цепиво против короне нема алтернативу

Лабораторија за вакцине у "Торлаку"

Детектовање новог, измењеног вируса, у јеку пандемије, упалило је нови аларм за узбуну, али научници тек траже одговоре колико је ковид 19 заправо мутирао.

- Не знамо ни колико, нити у ком сегменту је измењен. Кажу да се лакше преноси, али није познато да ли изазива и тежу клиничку слику. За такво сазнање потребно је време и анализа великог броја случајева заразе - каже др Петровић.

Без обзира на оправдану еуфорију због појаве више вакцина, Петровић ипак сматра да цепиво, бар засад, не може значајно да утиче на ток пандемије. Јер, доступне су само ограничене количине вакцине, а многе земље неће моћи уопште да је набаве.

- Чак и да стигне довољно вакцина, уз најбољу организацију имунизације, потребно је да прође месец и по, два да би се направио заштитни бедем од вируса - објашњава др Петровић. - Чини ми се да је свака од досад направљених вакцина на неки начин недовршена. Једна од тих "недовршености" су свакако услови чувања. Да би могла масовно да се примењује вакцина мора да буде стабилизована, односно да може да се транспортује и чува на температури између плус четири и плус осам степени Целзијуса.

Наш саговорник каже да је најбоље када је вакцина у појединачном паковању, али и да сад није време за велико бирање, па се то мора надоместити повећаним опрезом при руковању са вакцином.

- Међу тим вакцинама је и она која мора да се складишти на минус 70 степени. Пакована је у бочицама од пет доза и када се одмрзне мора да се употреби у року од пет дана. Због тих техничких карактеристика неправилна употреба за последицу може да има мањи заштитни ефекат. У ишчекивању веће количине вакцина, јер ових непуних 5.000 које прве стижу су само кап у мору, требало би набавити велику количину шприцева за једнократну употребу.

ПРОИЗВОДЊА У ПОГОНУ "ТОРЛАКА"

ИАКО Руси нису открили колико је потребно за производњу серије вакцина, доктор Радмило Петровић уверен је да је најбржи начин да се обезбеди довољна количина за масовну имунизацију, покретање заједничке руско-српске производње у "Торлаку".

- "Торлак" има празне, наменски прављене просторије, тако где је некад производио вакцину против дечје парализе и у том делу може да организује производњу антиковид цепива - каже др Петровић.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)