ВАКЦИНУ ЋЕМО МОРАТИ ДА ПРИМАМО ЈЕДНОМ ГОДИШЊЕ? Српски научник са Харварда објаснио све у вези вируса корона, последица болести и имунизације

Novosti online

21. 12. 2020. у 21:42

ВАКЦИНУ ЋЕМО МОРАТИ ДА ПРИМАМО ЈЕДНОМ ГОДИШЊЕ? Српски научник са Харварда објаснио све у вези вируса корона, последица болести и имунизације

Фото АП

АКО корона вирус буде мутирао вакцину ћемо морати да примамо једном годишње, каже Немања Деспот Марјановић, српски научник и доктор инжењерских наука са института Броуд у Бостону, који је партнер престижног америчког универзитета Харвард. Он истиче да не постоји група људи која не би требало да се вакцинише, додајући да је цепиво безбедно иако је направљено у рекордном року. Истовремено, одлучно одбацује све теорије завера, које у вези са вакцинисањем шири антивакцинашки лоби.

Цео свет ишчекује масовну употребу вакцине. У оптицају је америчко-немачка вакцина (Фајзер), руска "спутњик В", кинеска (Синовак), ускоро ће још једна америчка (Модерна), као и британска (оксфордска Астра Зенека)... Чиме грађани да се воде када буду у прилици да за себе бирају вакцину?

- Треба се руководити са два принципа. Први је безбедност вакцине, а други ефикасност. Када је реч о ефикасности, нас занима колико људи током клиничког испитивања после примања вакцине није развило болест од које она треба да их заштити. Модерна и Фајзер имају ефикасност већу од 90 одсто, Спутњик В је такође око 90, док је Синовак око 85 одсто. Битно је нагласити да треба ићи с вакцином о којој су компаније које је производе дале све податке. Кинеска није дала све податке, док за Фајзерову, Модернину и Спутњик постоје резултати. Када је реч о безбедности, битно је знати на колико је људи тестирана вакцина. Фајзерова вакцина је тестирана на највећем броју испитаника засад - више од 40.000 људи различитих година и различитог здравља.

Људе буни то што је вакцина брзо направљена, па зато страхују да није квалитетна.

- Разумем тај страх, али треба знати да су Фајзер и Модерна користили нову технологију, која је веома безбедна. Клиничке студије су такође добро урађене и нису биле убрзане, само нису прављене паузе између испитивања ефикасности. И, такође, започело се с производњом вакцине још приликом првих фаза клиничких испитивања. Значи, није било чекања да се вакцина скроз тестира, па да почне производња. И још једна битна ставка је да су ово све ДНК или РНК вакцине (осим кинеске) и производња таквих вакцина је генерално бржа него производња оних које користе инактивиране вирусе или протеине као стимулус да изазову имуни одговор.

Да ли ове вакцине могу дати и доживотни имунитет?

То још не можемо да знамо. То ће се знати након студија које буду рађене после примања вакцине, тако да резултате можемо имати за пет-шест месеци. Битно је и да ли ће корона вирус мутирати. Ако вирус не мутира, постоји велика шанса за дуготрајан имунитет. Ако се пак вирус промени, ваше оружје против тог вируса више не ради. Код короне засад нисмо приметили толику мутацију као што је то код вируса грипа, због чега људи морају сваке године да се вакцинишу. Дакле, надамо се да корона вирус неће мутирати и да нам неће требати вакцинација сваке године.

Ипак, стиже вест да се у Великој Британији појавио нови и, како неки тврде, опаснији сој корона вируса...

- Хајде прво да објаснимо неколико основних биолошких концепата да би могли разумети ову новонасталу ситуацију. Организам се класификује као жив ако има могућност размножавања, тј. ако има могућност умножавња свог генетског материјала. Приликом репликације гентеског материјала скоро увек може доћи до мутације и мутације су те које су омогућиле еволуцију. Значи, вирус при сваком умножавању може да мутира. Тако да сви вируси прилком разможавања мутирају одређеном брзином. Ово није први нови нови сој корона вируса који смо идентификовали, већ их је било неколико. Оно што ми генерално примећујемо код ковида- 19 јесте да мутира мање-више истом брзином као и већина других припадника фамилије корона вируса. То што је вирус мутирао само по себи није алармантна ситуација, пошто је то оно што и очекујемо. Проблем настаје ако та мутација вирусу даје одређену предност: ако вирус постане више инфективан, постаје смртоноснији. Засад не видимо да ова нова мутација повећава смртност. Када је у питању инфективност, засад објављени подаци, који су прелиминарни, могу да указују да постоји повећана инфективност. Али ипак треба сачекати још неко време и посматрати овај нови сој да би се ово могло дефинитивно закључити. Трећа битна ствар је да ли ће ова мутација имати последице на ефикасност вакцине. Иако је ова нова мутација на рецептору против кога је направљена вакцина, засад и даље сматрам да ће вакцине бити ефектне. Свака вакцина припреми имуносистем да препозна неколико различитих делова овог рецептора, тако да постоји, да кажем, неколико линија одбране.

Да ли има поузданих истраживања о томе ко не сме да прими вакцину против короне?

- У клиничким студијама Фајзерове и Модернине вакцине није било могуће тестирати све људе. Било је ту људи различитих раса, националности, старосне доби, са различитим болестима, и није било неких нежељених ефеката, али то свакако не значи да нико неће имати реакцију која је нежељена. По ономе што сада видимо на броју људи на којима је вршено испитивања, не постоји група људи која не би требало да прими вакцину. Наравно, ако сте алергични на одређени састојак вакцине, онда не би требало да је примате. Сем тога, никакве додатна упуства нису издата.

Да ли код људи који су прележали корона вирус остају неке трајне последице? На којим органима се то највише види?

- Постоје последице на срцу, плућима, стомаку, бубрезима, глави... Сада проучавамо поседице дугог ковида, јако мало знамо, тек ћемо о томе да научимо. Било је случајева да су људи имали мождане ударе, згрушавање крви, да је долазило до срчаног удара... То су изоловани случајеви, али свесни смо да постоје последице... - каже овај стручњак.

Корона вирус ће, према неким проценама, остати присутан све до 2022. Истовремено, за будућност се већ најављују и још опаснији вируси од короне. Да ли је човечанство спремно за то?

- Корона вирус неће само нестати, нећемо га избрисати, он остаје у природи... Оно што ће га спречити да се шири је имунитет крда, што значи да у популацији треба да постоји бар 50 одсто људи који су имуни на вирус, па да његово ширење буде успорено. Имунитет се може десети природним путем - да не радимо ништа - или вакцинацијом, што је боље... Дакле, корона ће и даље бити ту, али пошто смо ми имуни, она ће се спорије ширити. Надам се да нам ово глобално искуство са корона вирусом може помоћи да наредни пут путемо спремни ако дођемо у сличну ситуацију. Иначе, срећа у несрећи је што корона не убија колико је то био случај са САРС.

(Курир.рс)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)