НОВИ СОЈ ВИРУСА У СРБИЈИ ЈОШ ОД ЈУЛА: Чувена докторка Глигић објашњава „епидемију у епидемији”

Novosti online

21. 12. 2020. у 21:39 >> 21:39

НОВИ СОЈ ВИРУСА У СРБИЈИ ЈОШ ОД ЈУЛА: Чувена докторка Глигић објашњава „епидемију у епидемији”

Фото: Депоситпхотос/Принтсцреен

ТВРДИМ да је онај наш вирус из марта месеца већ у јулу нестао, а да се тада појавила ова нова варијанта, само је нико није доказивао. Већ сам рекла да имамо практично нову епидемију у епидемији, што показују највећа брзина ширења вируса, препуне болнице и тежа клиничка слика пацијената.

Ово за Спутњик каже вирусолог у пензији др Ана Глигић, говорећи о мутацијама корона вируса поводом новопотврђеног соја у Енглеској који се, према речима званичника, шири 70 одсто брже од других.

Према њеним речима, у Србији се крајем јула појавила нова варијанта вируса корона, с тим што је нико није доказивао. За ту мутацију Глигићева верује да потиче из Шпаније, једнако као и нови сој короне у Британији о коме брује светски медији.

Говорећи о опасностима нових сојева вируса, наша саговорница указује да све што иде већом брзином то је опасније, без обзира на клиничку слику коју у том моменту вирус изазива.

- После првог таласа ми смо се примирили, почели да идемо у кафиће, и онда је почео да расте број контаката, расте број тежих клиничких слика, и видели смо да се нешто дешава. Мислим да ће др Шеклер из Краљева, а јако се уздам у њега пошто он ради ту генетску анализу, све на крају казати о том новом соју- сматра Ана Глигић.

Нови сој вируса корона који је потврђен у Великој Британији највероватније не изазива теже клиничке форме болести нити умањује ефикасност вакцине, али треба бити опрезан упркос томе што је стопа мутације ниска, оне се ипак дешавају и могу у будућности да мењају и неке друге особине вируса, указује вирусолог Тања Јовановић.

-Ова нова варијанта вируса која је изолована у Великој Британији поседује 17 мутација које су фиксиране и налазе се у С гену новог корона вируса. Све те мутације су присутне и међу неким другим изолатима, али никада до сада није запажено да су све мутације присутне у једном изолату. Као да је дошло до акумулације неких мутација које су промениле карактеристике вируса у смислу његовог бржег преношења, и због тога је за сада подигнут степен опрезности на ширење ове нове варијанте вируса. За сада се ништа друго не зна, не зна се да ли је тај вирус вирулентнији, односно да ли ће изазивати теже клиничке форме болести- указује Јовановићева.

(Спутњик)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)