ЗАШТО НЕЋЕ БИТИ МУЗИКЕ У РЕСТОРАНИМА И КАФИЋИМА? Доктор Тиодоровић одговара на питање које многи постављају - све је врло једноставно

Танјуг

21. 12. 2020. у 19:37

ЗАШТО НЕЋЕ БИТИ МУЗИКЕ У РЕСТОРАНИМА И КАФИЋИМА? Доктор Тиодоровић одговара на питање које многи постављају - све је врло једноставно

Милиционари у новобеоградском кафеу / Фото П. Милошевић

КРИЗНИ штаб данас је одржао седницу на којој су донете нове мере којима се предвиђа продужење радног времена тржних центара, услужних делатности, кафића и ресторана до 20 сати, уз поштовање свих епидемиолошких мера.

Др Бранислав Тиодоровић рекао је да мере ступају на снагу одмах, али да су орочене до петка, те да ће ових пет дана послужити да се анализира и процени епидемиолошка ситуација, од чега ће зависити да ли ће мере бити продужене, промењене или допуњене.

- У кафићима и ресторанима неће бити музике, рекао је Тиодоровић и додао: "Сматра се да су уз музику људи опуштенији и да тако долази до преношења вируса - навео је Тиодоровић, на тај начин објашњавајући одлуку Кризног штаба.

Подсетимо, епидемиолози су у претходном периоду наглашавали да се највише вируса избацује у току кијања, кашњања, гласног говора и певања. С друге стране, кад је музика пријатна, а самим тим и атмосфера људи вероватно остају дуже него што су можда у први мах и планирали.

Како гласна музика доприноси ширењу коронавируса?

Смањење децибела 'снизило' би тон разговора посетилаца угоститељског објеката, а самим тим смањила би се и снага ширења вируса. Гласнији говор може се упоредити са кашљањем или кијањем и подразумева даље одашиљање честица вируса.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (2)