МИЛИЦА И СТЕФАН СУ МОГЛИ ДА СЕ УГУШЕ: Ловац Бојан, који је са супругом пронашао млади пар, открива детаље драме на Бељаници

Новости онлајн

21. 12. 2020. у 17:56

- Прикључили смо се потрази многобројних људи у недељу поподне. Кренуо сам са супругом и другом и након неког времена потраге приметили смо колибу и светло у њој.

МИЛИЦА И СТЕФАН СУ МОГЛИ ДА СЕ УГУШЕ: Ловац Бојан, који је са супругом пронашао млади пар, открива детаље драме на Бељаници

Фото: МУП/Министарство одбране

- Пришли смо и када смо отворили врата прво што смо их питали било је да ли су добро. Кроз осмех су рекли да је све како треба а након тога смо све остало лагано - Овим речима почиње разговор ловац Бојан Животијев из Деспотовца, који је у недељу након вишесатне потраге са супругом и другом први дошао до Милице Мирјанић (20) и Стефана Русова (27), обоје из Београда, који су нестали у суботу у подножју планине Бељанице код Деспотовца.

У потрагу за ово двоје младих били су укључени припадници МУП- а, Горска служба спасавања Србије, мештани, рођаци и пријатељи. Агонија је трајала читав дан јер се знало да су отишли аутомобилом кога такође није било нигде.

Срећом око 17.30 сати нађени су живи и здрави у колиби у висоравни Брезовице, а на око два и по километра одатле и њихов аутомобил.

– Потрага је била огранизована свако је ишао на по једну страну како не би тражили сви на истом месту. Ми смо кренули ка том делу, тамо има и ћумурана али и та ловачка колиба. Како смо се приближили приметили смо светло. Када смо отворили врата верујем да њиховој срећи није било краја. Почели су да причају шта им се десило.

Фото: МУП Србије

Наиме, на два до три километра одатле им се заглавио аутомобил. На путу је било снега а они нису имали ланце на точковима. Изашли су из возила и тражили склониште – прича овај млади ловац.

Објаснили су да су наишли на колибу и ушли унутра.

– Видели су да у њој има брашна и месног нареска и били су како су навели сигурни да могу с том храном да издрже два дана те да није било разлога за панику. Покушали су да запале ватру међутим просторија се задимила те нису могли да спавају унутра. Срећа да су изашли јер ко зна од тог дима су могли и да се угуше – присећа се тренутака Животијев.

Према његовим речима Милица и Стефан нашли су велику врећу за спавање те су је раширили и одлучили да спавају напоље.

– У врећи су били њих двоје и пас. Међутим како су објаснили уплашили су се у једном тренутку када су угледали дивље свиње. Рекли су да су спавали мада нисам сигуран колико су заправо смели да се опусте у тој дивљини. По опису бих рекао да то и нису биле дивље свиње већ мангулице али има и дивљих свиња и што је још горе и вукова – каже ловац и додаје да су их Стефан и Милица прво замолили да крену негде до сигнала како би се јавили својима.

У међувремену су стигли и припадници ГССС који су нашли недалеко одатле заглављен “пежо” а са њима и Стефанов брат од стрица.

– Ишли смо у колони, и када смо их на срећу нашли они су са рођацима сели у аутомобил и кренули пут полицијске станице – рекао је Душан Старинац припадник ГССС .

Старинац објашњава да су Милица и Стефан прошли овако јер су се ослонили на навигацију и прилично неспремни кренули у планину.

– Када се креће на планину обавезно треба рећи својима где идете. Они су то срећом урадили али ослонили су се на навигацију и у тренутку изгубили. Када се тако нешто деси боље је вратити се истим путем него наставити у непознато. Такође да се мени нешто овако десило остао бих у колима јер они су имали среће да су пронашли колибу, а с друге стране веће су шансе да вас неко нађе у аутомобилу – објаснио је Страинац који је девет година у ГССС.

(Курир)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (4)

Mark

21.12.2020. 19:50

Svi koji su s njima ucestvovali u potrazi, zasluzuju plaketu za najplemenitiji poduhvat godine. Ovo da se diskutuje kao primer dobre prakse ali i da bude pouka za ubuduce gradskim ljubiteljima prirode koji krenu ko grlom u jagode u avanturu a posle prisedne i njima i spasiocima.