"НОВОСТИ" НА ЛИЦУ МЕСТА: Погледајте како изгледа нова ковид болница у Крушевцу - спремна за 500 пацијената! (ФОТО)

С.БАБОВИЋ

20. 12. 2020. у 09:23

ТРИ нове зграде, дијагностички центар, одељења интензивне и полуинтензивне неге централн су објекти новее КОВИД болнице у Крушевцу, која ће ускоро почети да прима прве пацијенте са средњом и тешком клиничком сликом.

НОВОСТИ НА ЛИЦУ МЕСТА: Погледајте како изгледа нова ковид болница у Крушевцу - спремна за 500 пацијената! (ФОТО)

Фото: С.БАБОВИЋ

Екипа „Новости“ је на лицу места у болничком комплексу, где се очекује долазак председника Александра Вучића.

У касарни „Расина“ срушено је 4.380 квадрата старих објеката како би се простор прилагодио борби против епидемије. За мање од четири месеца, изграђено је 12.000 квадрата болничких капацитета за лечење 500 пацијената.

БОЛНИЦУ ВОДЕ СТРУЧЊАЦИ КЦ НИШ

КООРДИНАТОР КОВИД болнице у Крушевцу је анестезилог др Владимир Цветановић из КЦ Ниш.У здравственој установи радиће више искусних стручњака нишког КЦ, као и нових 126 лекара, осам фармацеута и 507 медицинских сестара.

У фирми „Термомонт“, која је са више од 10 подизвођачких фирми радила на пројекту напомињу да не верују да се ико суочио са изазовом иградње оваквих објеката у задатом року.

Фото: С.БАБОВИЋ

Крушевачка КОВИД болница је на основу пројекта у које су „Новости“ имале увид, мања верзија специјализоване установе за лечење болесника од КОВИД-19 у Батајници.

Инензивна нега има 150, а полуинтензивна - 350 постеља. У засебном простору су и пратећи елементи: складиште за медицинске гасове, магацин, дистрибутивна кухиња, котларница, капела.

Прилазне саобраћајнице касарни су прилагођене ургентном транспорту пацијената, који се очекују из централне и јужне Србије. Посебан улаз направљен је за хитан пријем болесника и прву тријажу, а кретање унутар самог болничког круга, као и улази у објекте пројектован ису тако да се максимално избегне могућа контаминација. Дијагностички центар има сву потребну опрему (скенер, ренген), респираторе, мониторе за праћење живитних функција. Модерна, мултифункционална болница са софистицираном дијагностиком и медицинском опремом остаће у функцији и по завршетку епидемије.

450 ТОНА ЧЕЛИКА, 7.000 КУБИКА БЕТОНА

КАКО је предочено у „Термомонту“, КОВИД болница у Крушевцу је изграђено од 7.000 кубика бетона, 450 тона челика, 15.000 квадрата панела и 7.000 квадрата кровне конструкције.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)