ЕВРОПСКА КОМИСИЈА: Донацијом из ЕУ премостићемо јаз до испоруке вакцина из Ковакса

Танјуг

18. 12. 2020. у 14:48

ЕВРОПСКА КОМИСИЈА: Донацијом из ЕУ премостићемо јаз до испоруке вакцина из Ковакса

Фото Танјуг-АП

ЕВРОПСКА комисија заједно са земљама чланицама ради на координацији донација вакцина које ће се испоручити земљама Западног Балкна пре него што крену прве испоруке из механизма Ковакс, речено је за Танјуг у Бриселу.

Портапролка за порширење у ЕК, Ана Писонеро, за Тањуг објшањава да су доанције из ЕУ и Ковакс два различита система.

-Ми радимо са нашим пратнерима и земљама чланицама како би обезбедили део доза које дођу у ЕУ за Западни Балкан. Конкретни датуми за Ковакс у погледу расподела вакцина, то је на њима да објасне. Они преговарају о вакцинама са различитим произвођачима - каже Писонеро.

Она је потврдила да ће Комисја обезбедити земљама Западног Балкна додатна средства за набавку вакцина.

-Не можемо да вам потврдимо тачне цифре, радимо на обезбеђивању фондова, заједно са земљама чланицама, који би помогли да вакцине буду расподељене на време и за потребе на Западном Балкану, како је и комесар Вархеји навео. Тачне цифре ћемо објавити када се одлука о томе донесе - каже Писонеро.

У изворима из ЕУ институција за Танјуг објашањавају да они немају утицај на одлуке Алијансе за вакцине ( Гави), која је јавно-приватна организација са седиштем у Женеви, а која се бави имунизацијом и набавком вакцина за економски слабије земље кроз механизам Ковакс.

-Према неким информацијма, Ковакс би требао да прве туре вакцина подели у другом кварталу следће године. Оно што ЕУ ради је да покушава да премости тај период и помогне региону кда је у питању што бржа набавка вакцина - наводе дипломатски извори за Танјуг.

Највиши званичници Европске комисје у више наврта су напомињали да ће ЕУ и земље чланице донирати део својих вакцина партнерима из суседства , али и као хуманитрану помоћ сиромашним земљам широм света .

-Ово је привремено решење за превазилажење временског јаза док вакцине од Ковакс не буду широко доступне. Тренутно радимо на методологији да се то догоди - поручио је потпредседник Комсије, Маргаритис Схинас.

У Бриселу напомињу да су безбедили око 2 миљарде вакцина, што је више него довољ о за грађане ЕУ, а да ће вишак бити подељен земљама Западног Балкана и широм света.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)