ПОРАЖАВАЈУЋЕ ИСТРАЖИВАЊЕ УНИЦЕФА У СРБИЈИ: Више од 60 одсто родитеља бар једном истукло дете

В.Ц.С.

16. 12. 2020. у 19:22

ВИШЕ од шездесет одсто родитеља у Србији (63 одсто) употребило је неки облик физичког насиља као начин дисциплиновања детета бар једном, а 45 одсто користило је физичко насиље у претходној години.

ПОРАЖАВАЈУЋЕ ИСТРАЖИВАЊЕ УНИЦЕФА У СРБИЈИ: Више од 60 одсто родитеља бар једном истукло дете

Фото: Depositphotos

Ово је показало истраживање УНИЦЕФ-а, у сарадњи са Министарством за рад, борачка и социјална питања. Истраживање о знању, ставовима и праксама у вези са применом васпитне дисциплине над децом у Србији за УНИЦЕФ су спровели Институт за психологију и Институт за ментално здравље.

Резултати показују и да је скоро половина испитанка (47 одсто) први пут истукла дете када је било у узрасту између две и три године. Више од две трећине било је психолошки агресивно према детету бар једном у претходној години. Као два најчешћа разлога за насилно дисциплиновање наведени су непослушност детета (22 одсто) и то да се оно нашло у опасној ситуацији (23 одсто). Ипак, готово сви родитељи (91 одсто) користили су и неки вид ненасилног васпитавања у протеклој години.

Већина стручњака који пружају подршку родитељима у родитељству изразила је негативан став према телесном кажњавању, а главне препреке са којима се суочавају у раду са родитељима на решавању овог проблема јесу, како кажу, недостатак времена, средстава и мотивације. На питање о сопственим ставовима о родитељству и о извору информација који је по њима најпоузданији, 17,2 одсто стручњака највише верује саветима својих родитеља.

Дарија Кисић Тепавчевић, министарка за рад, запошљавање, борачка и социјална питања, рекла је да заштита права деце од свих облика насиља, злостављања и занемаривања представља један од приоритета политике Републике Србије, у складу са усвојеним принципом „нулте толеранције“ на насиље.

- У том смислу, Министарство је, у складу са својим делокругом рада и надлежностима из области социјалне заштите, и у сарадњи са другим релевантним актерима, активно укључено на заштити деце и породице од свих облика насиља - рекла је министарка.

Деуана Костадинова, директорка УНИЦЕФ-а у Србији, истакла је да је многим очевима и мајкама потребна подршка да би развили позитивне родитељске вештине и избегли коришћење насиља у васпитавању. Изградња система за промену понашања, ставова и пракси како би се постигло да свако дете живи у ненасилном окружењу у коме има подршку, захтева доступност квалитетних услуга и програма родитељства, али и консензус око консистентног подизања свести у јавности, поручују из УНИЦЕФ-а.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)