НАШИ СЕНИОРИ Јелица Сретеновић: Политичар нисам, али су ми социјалисти дали шансу да покушам да култура надвлада простоту

Ш. МАРОВИЋ

18. 12. 2020. у 10:22

МНОШТВО запажених и вредних улога које је остварила у богатој глумачкој каријери тешко да се може набројати, али је многе генерације највише памте као Ковиљку Коку Станковић из култне серије "Бољи живот".

НАШИ СЕНИОРИ Јелица Сретеновић: Политичар нисам, али су ми социјалисти дали шансу да покушам да култура надвлада простоту

Фото З. Јовановић

У аналима Факултета драмских уметности у Београду остаће забележено њено име јер га је уписала са свега 16 година, па не чуди да и у седмој деценији већину свог времена неуморно проводи на даскама које живот значе.

Иако је вирус корона многима пореметио планове за ову годину, Јелица Сретеновић (66) као да их има више него пре пандемије. У разговору за "Новости" истакнута уметница говори да је културна Србија омаж оној простој, која тренутно, нажалост, држи примат у нашем друштву.

- Једина жеља би ми била да процвета културно, да се млади људи баве уметношћу без страха за егзистенцију и да буду поштовани - искрено прича Јелица. - Само тако ће духовност надвладати простоту која је прекрила земљу, која то никако не заслужује. Културу сви воле да помену када им то одговара, али за њу ће тешко нешто и да ураде.

Неизвесна ситуација проузрокована вирусом корона од марта унела је немир и довела у питање опстанак и егзистенцију уметника. Чак и у таквим условима, Јелица је са колегама из бранше нашла времена да ради на неким новим пројектима, али и да настави снимање започетих.

- Целу моју професију је корона тек сада стигла на суров начин - закључује чувена глумица. - И у почетку смо имали последице нерада, односно у марту и априлу, али већ крајем маја су почела прекинута снимања. Снимала сам по васцели дан, и до 12 сати и била срећна што радим. Имала сам и представе и гостовања, све до краја октобра. Е, онда је све замрло. Велика туга. Отказане су представе које су унапред биле уговорене. Како ствари стоје, то ће трајати до краја јануара. Плашим се да ће и публика одустати, а и ми којима предстоји обнављање и враћање у специфичну енергију.

Све пројекте који су је чекали недовршени успела је да приведе крају. Преко лета снимала је наставак ултрапопуларне серије "Тате", као и римејк легендарног југословенског остварења "Камионџије". Ту је била и премијера представе "Комедија забуне".

- Са људима који ме зауставе на улици никада нисам имала проблем - говори Сретеновићева. - То су сусрети који ме орасположе, јер су угодни и углавном се сведу на лепу комуникацију. Попричам о многим стварима које их занимају, просто одморим мозак од ствари које ме окупирају.

Иако је на примарно занимање Јелице Сретеновић тренутно стављен катанац, глумица све чешће посећује Немањину 11, пошто је посредством Социјалистичке партије Србије села у ужарену одборничку клупу. А уколико буде за говорницом речита као на глумачком пољу, нема сумње да ће се њен глас далеко чути.

- Политичар нисам, али ме је мотивисало како могу да допринесем култури, која је много занемарена - каже уметница. - Шансу за тако нешто дали су ми социјалисти. Већ годинама држава неће да се осмели да додели један одсто из буџета култури, а то је минимум с којим може да нас прими Европска унија, односно један од услова. Држава која културу ставља на једно од последњих места не вреднује себе и не знам ко може озбиљно промишљати о њој.

БОГАТА КАРИЈЕРА

ЖЕЉУ да постане глумуца Јелица Сретеновић имала је од малих ногу, па је тако још као девојчица била члан дечјег драмског студија Бате Миладиновића и ту се опробала у неколико ТВ драма. Прву улогу у позоришту одиграла је у представи "Лоренцаћо", режисера Бранка Плеше, а на филмском платну првенац је забележила у остварењу Антона Томашића "Живе везе", снимљеном давне 1975. године. Глумила је у преко 70 филмова и серија, а током каријере која још увек траје снимила је и неколико реклама, као и дует "Руска чоколада", са групом "Последња игра лептира".

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)