ДОКТОРКА ДАНИЦА ГРУЈИЧИЋ УПОЗОРАВА: Ове 3 групе људи морају хитно да се јаве лекару ако осете симптоме - последице могу бити кобне

Новости онлајн

16. 12. 2020. у 12:14

ДОКТОРКА ДАНИЦА ГРУЈИЧИЋ УПОЗОРАВА: Ове 3 групе људи морају хитно да се јаве лекару ако осете симптоме - последице могу бити кобне

Фото: Принтсцреен/РТС

ДОКТОРКА Даница Грујичић упозорила је све који оболе од короне да не чекају да се јаве лекару.

И она сама је прележала опаки вирус и каже да јој је било потребно доста времена да се врати ранијим активностима и наглашава да је корона и даље непознаница за лекаре.

Објашњава да је за ковид 19 карактеристично то да изазива тромбоемболијске компликације у целом организму.

- Дешава се нешто што смо до сад гледали само у научно-фантастичним филмовима. Дешавало се да не могу пацијенту да извуку крв за анализу зато што је крв толико згрушана. Зато је битно да сви они који нису лекари, који не знају да ли имају факторе ризика да оду код свог лекара опште праксе јер они много знају о ковиду 19 - објашњава директорка Института за онкологију.

Реанимација у року од два сата

Додаје да је болест таква да се дешавају драстична погоршања здравственог стања из сата у сат. 

- Значи, ви сада разговарате са пацијентом, након два сата јављају да су га реанимирали - објашњава како може да буде неизвестан ток болести Грујичићева и додаје да је зато веома важно да се грађани јаве лекару чим осете прве симптоме.

- Чим осетите симптоме, одмах се јавите лекару и одмах лезите у кревет. Поготово они који имају у породици неког ко је имао тромбоемболију или слично, затим људи који су имали проблем са венама на ногама, жене које су имале гинеколошке операције морају да се јаве лекару како би примили "Фраксипарин" који разређује крв толико и спречава да дође до згрушавања - истакла је директорка Института за онкологију гостујући у емисији РТС Ординација.

Према њеним речима, у наредном периоду треба избегавати окупљања, а нарочито тржне центре који су, како тврди, највећи извор инфекције.  

- Ја разумем младе људе и нормално је да желе да се друже, али сад велика окупљања нису добра. Ја сам увек била против тих кутија од тржних центара. Важан је ваздух и прородна вентилација, а тога нема у тржном центру - навела је др Грујичић и додала да ако хоћемо да се заштитимо, убудуће градимо отворене тржне центре или бар оне у којима је омогућена природна вентилација.

Фото: Танјуг

Важни витамини Ц и Д

Пацијентима који су оболели од ковида саветује да буду дисциплиновани, да слушају препоруке лекара, али да ослушкују свој организам.

Важно је да се узимају витамини Ц и Д, као и да се уноси много течности.

- Мало природни имунитет, мало вакцина и стаће епидемија. Нећу да чујем да не можемо да победимо корону - изричита је професорка Даница Грујичић.

(РТС)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (3)

PerasMarijan43620912786

16.12.2020. 17:08

Ti su veoma rijetki ljudi kojima se tako zgruša krv, bio je kod nas jedan čovjek koji je išao na vađenje krvi pa je poslije pričao PRIJATELJU. "ČUJ ŠTEF PORINULA MI JE IGLU V ROKI V ŽILU, SAM SE JE SPROŠILO Z ŽILE KAK PEPEL DA GA POTEPEŠ". Čovjek je dožive 91 leto starosti. Ma prvi 100 let smo mi, a onda naj hmerje što oće. Doktorice nek Vam budu zahvalni na urgentnoj opomeni, takšu doktoricu bi jo trebav, jer jem česjaka, vštera bi rekla dajte mi malo huknite v zobe. Hvala! Mpa v100000

Ceda

16.12.2020. 17:46

Samo rigorozne kazne mogu da zaustave koronu. Mnogo je bahat ih, neodgovornih i loših ljudi, koji su direktno odgovorni za ovoliki broj obolelih i umrlih. Vlasti bi Morale da angažuju ogroman broj inspektora, pa i policije i vojske (uvesti vanredno stanje), i da osnovni cilj bude žestoko kažnjavanje svakog ko krši mere. Valjda ste shvatili da je to jedini način da se spase narod. Zato ne oklevajte. Neka svi rade ali MORAJU DA NOSE MASKE, POŠTUJU DISTANCU I OKUPLJANJA.