УСКОРО ДНЕВНА ПРИЈАВА И ГРАЂЕВИНАЦА: Припрема се електронско евидентирање сезонских радника

С. БУЛАТОВИЋ

15. 12. 2020. у 19:24

ПРВИ нацрт измена и допуна Закона о поједностављеном радном ангажовању на сезонским пословима, којим би модел пријаве успешно уведен у пољопривреди био проширен на нове секторе, могао би да буде спреман већ до фебруара, а у примени средином 2021. године,.

УСКОРО ДНЕВНА ПРИЈАВА И ГРАЂЕВИНАЦА: Припрема се електронско евидентирање сезонских радника

Фото. В. Н.

То је најављено на првој седници Владине међуресорне радне групе за израду овог прописа.

Радна група размотриће могућност да послодавци могу да пријаве по поједностављеној електронској процедури, сезонске и повремено ангажоване раднике у грађевинарству, туризму, угоститељству, пословима у кући и креативним индустријама, где постоји значајан обим рада на црно.

- Бројке показују колико је успешна била реформа коју смо спровели. У првој години примене електронског система пријаве радника на сезонским пословима у пољопривреди, број регистрованих сезонаца повећан је са 3.500 на нешто више од 26.600. Током 820.000 дана ангажовања за њих су плаћени порези и доприноси у износу од 250 милиона динара, а нови систем користило је 311 послодаваца. Вођена добрим резултатима који су проистекли из примене овог Закона, Влада Републике Србије и Министарство за рад, запошљавање, борачка и социјална питања, препознали су потребу да се прошири обухват реформе сезонског запошљавања и на сектор грађевине, туризма и угоститељства, као и помоћ у кући - рекла је министарка за рад, запошљавање, борачка и социјална питања проф. др Дарија Кисић Тепавчевић.

Директорка за регулаторну реформу у НАЛЕД-у Јелена Бојовић истакла је да је неформално запошљавање један од кључних генератора сиве економије.

Фото Н. Скендерија

- Физички радници на градилиштима, помоћни конобари, бејбиситерке, статисти или асистенти на снимању филма најчешће су тражени на мањи број дана тј. по потреби. Пријава на уговор с непуним радним временом би на месечну зараду од 30.000 динара значила пореску обавезу скоро 20.000 динара због чега и послодавац и радник пре бирају исплату бруто износа "на руке", без плаћања доприноса и пореза. Као и код пољопривреде циљ нам је да заштитимо раднике, да им буде плаћено пензионо и део здравственог, да олакшамо послодавцима, да омогућимо пријаву путем портала или мобилне апликације, за конкретне дане, уз плаћање стимулативног фиксног износа за порезе и доприносе, и да држава буде у добитку - рекла је Бојовић.

БРИТАНСКА АМБАСАДА

Британска амбасада, путем Фонда за добру управу Владе Уједињеног Краљевства, подржаће проширење система кроз пројекат "Промоција економског развоја и доброг управљања кроз увођење поједностављеног модела запошљавања неформалних радника", који ће спровести НАЛЕД.

- У последњих пет година с НАЛЕД-ом смо радили на смањењу бирократије и развоју еУправе, кроз пројекте као што су укидање печата и електронски упис имовине у катастар. Сада желимо да подржимо запошљавање, кроз даљи развој дигиталне платформе за пријаву радника и подизање свести о предностима легалног радног ангажовања. Помоћи ћемо у креирању инклузивне средине са бољим условима за рањиве групе, транспарентнијим управљањем и већом фискалном одрживошћу - изјавила је Ребека Фабрици, отправница послова у Британској амбасади.

Према подацима Завода за статистику, проценат неформално запослених у укупном броју радника износи 18,2% и најчешће су то особе ангажоване на краћи рок. Трећина радника на црно ради до три месеца и још петина до шест месеци. Процена НАЛЕД-ове анализе о могућности проширења система на друге секторе указује да је у грађевинарству трећина запослена на црно (од укупно 140.000), у туризму и угоститељству око петине радника (од око 102.000), а на пословима у кући сваки други. Због тога се очекује да би измене закона у легалне токове увеле још неколико десетина хиљада грађана.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)