ЗА СТРАНЦЕ ОБАВЕЗАН ТЕСТ, НАШИ МОГУ У ИЗОЛАЦИЈУ: Кризни штаб продужио мере о радном времену и усвојио контролу за улазак у Србију

Б. РАДИВОЈЕВИЋ

15. 12. 2020. у 07:45

ЗА СТРАНЦЕ ОБАВЕЗАН ТЕСТ, НАШИ МОГУ У ИЗОЛАЦИЈУ: Кризни штаб продужио мере о радном времену и усвојио контролу за улазак у Србију

Фото АП

ОСТАЈЕ катанац на све од 17 сати, изузев апотека, прехрамбених продавница и бензинских пумпи, а за улазак у Србију се за странце од 20. децембра уводи обавезан PCR тест, не старији од 48 сати, док ће наши држављани моћи да уђу и без теста, али онда имају обавезу да 10 дана проведу у кућној изолацији.

Та мера се може прекинути ако накнадно ураде PCR и резултат буде негативан. Ограничење радног времена биће поново разматрано у петак.

То су мере које је јуче предложио Кризни штаб, после сат и по заседања. Одлука о ограниченом радном времену током недеље и катанац викендом заправо је само продужена, јер је претходна на снази била до данас. Епидемиолошки филтер за улазак у Србију важиће до 10. јануара.

Дарија Кисић Тепавчевић, чланица Кризног штаба, рекла је после седнице да су досадашње мере дале ефекте и да се види континуирани пад броја новозаражених.

- И проценат позитивности опада, а имамо и повољнији однос отпуста и пријема у болницама, иако је здравствени систем још преоптерећен - рекла је Кисић Тепавчевићева.

Крцато у београдској "Aрени" 480 пацијената, од којих 350 на кисеонику, Фото П. Милошевић

Она је нагласила да се у болницама које имају тријажне амбуланте региструје мањи број прегледа, за трећину мањи од максималног који смо имали.

- Забрињава то што је већи проценат оних који захтевају хоспитализацију, више је тежих форми болести међу онима који се јаве лекару - рекла је Кисић Тепавчевићева.

ВИШЕ ИНФИЦИРАНИХ БЕБА

У БОЛНИЦИ за дечје и плућне болести у КБЦ "Драгиша Мишовић" на лечењу је 18 деце инфициране вирусом корона. Др Оливера Остојић, управница болнице, каже да су током викенда имали више отпуста малишана, него пријема.

- Последње недеље карактерише то што добијамо на болничко лечење више млађу децу, бебе, иначе имамо све узрасте до 17 година - навела је Остојићева.

- Код неке деце дође до краткотрајне потребе за кисеоником или се потврди упала плућа. Од средине марта до данас у овој дечјој болници лечено је више од 600 пацијената, од којих је десетак имало нешто тежу клиничку слику.

Од петка региструјемо смањење броја нових случајева заразе, али то је засад једини параметар који иде у жељеном смеру. У болницама се и даље повећава број хоспитализованих, и сад их је чак 8.842, а и на респиратору је више пацијената него икад до сада - 334. Та два показатеља су много важнија за процену епидемиолошке ситуације него број новоинфицираних. И проценат позитивности је висок: од 15.765 тестираних у последња 24 сата, 4.932 је позитивно, а од последица ковида је преминуло још 49 особа.

Само у три града у последња 24 сата регистровано је више од 2.000 инфицираних: у Београду - 1.167, Новом Саду 271 и Крагујевцу - 205. Лекаре, међутим, забрињава велики број оболелих са тешком формом ковида, који морају у болницу и на терапију кисеоником. Због викенда је у последња 24 сата њих, ипак, било мање, али инфектолози не верују да ће се такав тренд наставити. Током ноћи је у привремену болницу у београдској "Арени" примљено 29 пацијената, а отпуштен је 21 пацијент, док је радним данима примано и по 40 до 50 оболелих.

- Код нас је 480 пацијената, од којих 350 на кисеонику и практично су сва места са кисеоничком потпором попуњена - каже потпуковник др Предраг Богдановић, кардиолог, главни медицински координатор ове привремене ковид-болнице.

- Најмлађи пацијент има 21 годину, а најстарији 94. Имамо 308 мушкараца и 172 жене. Пацијенти су засад стабилни, али долазе све тежи и тежи, овога пута сви долазе са тежом клиничком сликом, леже код нас најмање 10, а обично 14 дана.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)