СВАКИ ДРУГИ ЂАК ОДЛИЧАН У ДОБА КОРОНЕ: Последња генерација малих матураната била успешнија према оценама у сведочанству од предходне

Б. Борисављевић

15. 12. 2020. у 08:00

СКОРО сваки други ученик завршио је осми разред са одличним успехом, сваки пети је имао све петице у ђачкој књижици, а сваки седми је био вуковац.

СВАКИ ДРУГИ ЂАК ОДЛИЧАН  У ДОБА КОРОНЕ: Последња генерација малих матураната била успешнија према оценама у сведочанству од предходне

фото Д. Миловановић

Просечан успех малих матураната који су у јуну полагали завршни испит је је 4,14, а њихових годину дана старијих другара 4,05. У односу на претходну генерацију, број одликаша је повећан за четири одсто, подаци су из Извештаја о резултатима завршног испита на крају основног образовања и васпитања у школској 2019/20. години, коју је урадио Завод за вредновање квалитета образовања и васпитања.

Статистика бележи да је 45,1 одсто осмака имало просек 4,5 и више, проценат врло добрих остао је исти као и годину дана раније - 35 одсто, док је смањен број ученика који имају добар и довољан успех. Тако је у јуну са добрим успехом осми разред завршило 18,9 одсто ђака, што је за четири одсто мање него прошле године, док је довољних било свега 0,7 одсто, а у претходној генерацији 1,2 одсто.

ДЕВОЈЧИЦЕ боље од дечака

УЧЕНИЦИ из Расинског округа и Београда на свим тестовима имају натпросечне резултате, а у периоду од 2014. до 2020. Град Београд једини има натпросечна постигнућа на свим тестовима.

Као и свих ранијих година, девојчице су успешније од дечака, при чему су разлике највеће на тесту из српског језика. Општине са највишим просечним постигнућем из српског језика на републичком нивоу су Звечан, Стари град, Бачки Петровац, Врачар и Нови Београд, а најниже просечно постигнуће имају Витина, Гора, Липљан, Медвеђа и Ковачица. Из математике најбољи резултат имају Стари град, Звечан, Врачар, Нови Београд и Бачки Петровац. На комбинованом тесту најбоље знање показано је у Штрпцу, Бачком Петровцу, Старом граду, Баточини и Косовској Митровици.

У извештају је приметно и да је смањен број ученика који имају двојку из предмета који се полажу на малој матури, а више је оних са уписаним петицама из математике, српског, историје, хемије, биологије. Тако је у 2018/19. години двојку из математике имало 36,6 одсто осмака, а у јуну ове године 30,3 одсто, док се број ученика са двојком из српског смањио са 21 на 16, 8 одсто. Број ђака са петицама је скочио са 34,3 на 37,3 одсто. Пре две године, двојку из историје је имало 21,5 одсто ученика, а лане 15,3, док је број петица са 41,5 порастао на 45 одсто. Око трећина ученика је у школској 2018/19. године имала двојку из хемије, а лане четвртина.

- Узроци таквих постигнућа могу бити различити - повећана мотивација ученика, додатни напори наставника и ученика пред крај основне школе, додатне активности ученика ван школе, али и снижавање критеријума наставника за одређене оцене - наводи се у извештају.

ОБУЋАР И СТОЛАР ПО ДУАЛНОМ МОДЛУ

У ПОНУДИ за дуално образовање од следеће школске године биће нових пет образовних профила, саопштила је јуче Привредна комора Србије (ПКС) и позвала послодавце да се укључе у систем дуалног образовања и до 31. јануара 2021. године доставе Изјаву о спремности. На иницијативу привреде биће уведени профили техничар за обликовање намештаја и ентеријера, обућар, трговински техничар, столар и техничар штампе. На сајтуportal.dualnoobrazovanje.рс послодавци могу поднети пријаву за укључивање у систем дуалног образовања. Одобрење за нове профиле треба да да Министарство просвете. Тренутно око 6.900 средњошколаца учење кроз рад реализује у скоро 900 компанија, за један од 47 образовних профила, наводи ПКС.

фото Д. Миловановић

- Ове године треба узети у обзир и епидемиолошку ситуацију везану за вирус корона и специфичне околности у којима се одвијала настава.

Упоређивањем резултата завршног испита последње две генерације осмака, само је на комбинованом тесту приметно одступање, што се може оправдати тежим задацима. На јунској матури ученици су из српског имали у просеку 11,18 поена, из математике 11, а на комбинованом 14,17. Претходне године просек из српског је био 11,92, из математике 10,46 и из комбинованог теста 11 бодова, од максималних 20.

ВУКОВАЦА НАЈВИШЕ У ЛЕСКОВЦУ

НАЈИШЕ вуковаца било је школској управи Лесковац - 21,7 одсто, следе Ниш 18,3, Косовска Митровица 15,9 и Јагодина 15,7, а најмање у школским управама Ваљево 9,2, Ужице 10 и Чачак 10,1. Најмање просечно постигнуће вуковаца бележи се у Косовско-поморавском и Косовском округу, а највеће у Београду и Расинском округу. Вуковци у неким окрузима нису достигли ни републички просек на комбинованом тесту. Из српског је чак 27 одсто вуковаца било испод просека у Косовско-поморавском округу, а из математике 46 одсто.

У извештају се наводи да постоји велика разлика у знању које на малој матури покажу ученици који су имали исте оцене из одређеног предмета, али и да постоје ђаци који имају различите оцене, а на матури освоје исти број поена. То значи да, на пример, ученик са тројком у некој школи постиже исти резултат као ученик са петицом у некој другој осмолетки.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)