МЕНТАЛНО ЗДРАВЉЕ И ЗАШТИТА РАДНИХ ПРАВА НАЈЧЕШЋИ ПРОБЛЕМИ МЛАДИХ У СРБИЈИ: Истраживање показало да чак трећина страхује од губитка посла

Ј.Ж.С.

14. 12. 2020. у 12:51

МЕНТАЛНО ЗДРАВЉЕ И ЗАШТИТА РАДНИХ ПРАВА НАЈЧЕШЋИ ПРОБЛЕМИ МЛАДИХ У СРБИЈИ: Истраживање показало да чак трећина страхује од губитка посла

ФОТО: Depositphotos

ПАНДЕМИЈА ковида је значајно утицала на младе у Србији, проузрокујући проблеме у готово свим областима живота и рада, због чега је неопходан заједнички рад свих субјеката омладинске политике, али и међународна сарадња како би се умањили негативни ефекти вируса, ванредног стања и свих додатних проблема које је он произвео.

Истраживање које је спровела Кровна организација младих Србије (КОМС), уз подршку Мисије ОЕБС-а у Србији, показује да је, поред менталног здравља, најчешћи проблем заштита радних права, односно питање сигурности послова, што представља приоритетан изазов са којим се сусрећу млади и у другим земљама Европе и света.

КОМС препоручује свим субјектима омладинске политике да младе ставе у фокус евентуалних будућих привредних и финансијских мера и да заштите запослене младе,као и запослене предузетнице. Један од приоритета, како се наводи, мора бити очување њихове финансијске независности, али се и упозорава да млади, уколико дође до таласа отпуштања, не смеју бити они који ће поднети највећи терет.

Истраживање је показало да се једна трећина младих плашила да ће остати без посла током ванредног стања, од чега су се значајно више плашили за посао млади из региона Београда (43,3 одсто) и Војводине (42,7 процената), а овај страх се тек минимално смањио након ванредног стања.

Трећина младих идентификује погоршање сопственог менталног здравља у контексту ванредног стања. Више од половине оценило је своје осећање угрожености услед ванредног стања просечном оценом три и вишом. Угроженије су се осећале младе жене и млади који живе у већим градовима, а осећај угрожености расте и са нивоом образовања.

Чак 12,5 процената младих изјављује да није могло да рационално размишља ниједног тренутка током ванредног стања. Реакцију државе на пандемију након ванредног стања млади значајно негативније оцењују него реакцију током ванредног стања. Тек свака десета млада особа сматра да је имала приступ институцијама током ванредног стања. Највеће поверење имали су лекари, а приметан је пад поверења у све понуђене институције, а највећи је забележен у односу на кризни штаб.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)