РЕВОЛУЦИЈА И КОНТРАРЕВОЛУЦИЈА: Животни путеви и раскршћа генерације 1968. - шта су заступали Руди Дучке, Владимир Мијановић и Карл Билт

Љубомир Кљакић

19. 12. 2020. у 17:14

РЕВОЛУЦИЈА И КОНТРАРЕВОЛУЦИЈА: Животни путеви и раскршћа генерације 1968. - шта су заступали Руди Дучке, Владимир Мијановић и Карл Билт

Руди Дучке

СВАКИ "почетак" истовремено је друга страна, друго лице, неког "краја", као што је и сваки "крај" заправо почетак неког другачијег, новог "стања" његове структуралне конфигурације и таласног ритма по коме се ова нова структура креће од тог властитог "почетка" до неизбежног властитог "краја".

Јер, и у случају граница између парова "почетак" - "крај" и "крај" - "почетак" имамо заправо посла са порозним границама и међусобном интеракцијом и преплитањем два флуидна "стања" и два њихова аутономна тока. Отуда и двострука спирала пара светска револуција 1968. - светска контрареволуција 1968. Отуда је и датирање светске револуције 1968. између "тачке" њеног "почетка" око 1960, и "тачке" њеног "краја" око 1974-1978, такође једна апроксимација која нам омогућава да се, колико је год то могуће са нашим данашњим знањима, приближимо истини.

Ово стање чињеница узорно представљају три парадигматична примера из генерације непосредних, веома важних актера са оба пола светске револуције 1968. - светске контрареволуције 1968: Руди Дучке, из ондашње СР Немачке, и Владимир Мијановић, из ондашње СФР Југославије, који уверљиво заступају ово стање чињеница у стварима револуције, и Карл Билт, из Краљевине Шведске, који такође доследно, од 1968. заступа ствар контрареволуције.

СЛУЧАЈ је учинио да први ауторски текст у "Мом дугом маршу Рудија Дучкеа" буде његов школски рад о Шилеровом схватању слободе, "Слобода и поредак" од 9. децембра 1960, написан на самом "почетку" светске револуције 1968, а последњи "Извиђач. Херберт Маркузе и нова левица", који је августа 1978. објавио у Neues Forum поводом Маркузеовог 80. рођендана, на самом "крају" светске револуције 1968. Од последица рањавања у атентату који је на њега извршен један неонациста на дан 11. априла 1968. у Берлину, Дучке је умро 24. децембра 1979. у Архусу, Данска.

За Владимира Мијановића, "крај" револуције и не постоји. Од 1966. и демонстрација београдских студената против америчког рата у Вијетнаму у којима је учествовао, преко београдског и југословенског јуна 1968. када је у тим догађајима био један од најважнијих протагониста, и репресије коју је поредак над њим вршио 1968.-1984, 1985, па све до данас, године, дакле преко пола столећа, Владимир Мијановић се, у складу са својим властитим, индивидуалним моралним начелима, непосредно, уз велике личне жртве, и код куће, и у свету, практично ангажује против тираније поретка на страни људских права, људског достојанства и људске слободе, у акцијама од значаја за ствар револуције.

С друге стране, у Шведској, када су левичарски студенти 24-27. маја 1968, окупирали седиште Студентске уније на Универзитету у Стокхолму, солидарисали се са париским студентима и упутили одређене захтеве влади Шведске, тадашњи студент Карл Билт, до данас репрезентативни заступник шведског и светског корпоративног поретка, са неколицином својих истомишљеника, основао је организацију Borgerliga Studenter, Лига буржоаских студената, идеале контрареволуције прогласио за крајњи циљ те организације и ставио се на чело беспоштедне борбе против студентске левице и сваке левице уопште.

НАСУПРОТ данас преовлађујућем уверењу, ова три примера из генерације непосредних протагониста светске револуције 1968. - светске контрареволуције 1968. никако нису усамљени случајеви. Напротив.

Како било да било, са ове историјске удаљености, данас јасно видимо да читав један непрегледни мемофонд поузданих артефаката савремене социјалне историје света (култура, уметност, наука, технологија, свакидашњи начин живота, вредносни систем, а нарочито и изнад свега резултати преобликовања базичних структура светског капиталистичког система и његових структура репродукције, моћи и доминације током протеклих деценија) уверљиво сведочи да светска раволуција 1968. заиста јесте Волерстинов "догађај фундаменталне трансформације".

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)