НЕКАДАШЊИМ ВЛАСНИЦИМА ИСПЛАТА ТЕК ЗА ГОДИНУ ДАНА: Изменама закона о реституцији предвиђено померање датума обештећења

В. ЦРЊАНСКИ СПАСОЈЕВИЋ

14. 12. 2020. у 12:00

НЕКАДАШЊИМ ВЛАСНИЦИМА ИСПЛАТА ТЕК ЗА ГОДИНУ ДАНА: Изменама закона о реституцији предвиђено померање датума обештећења

Међу најпознатијим објектима у процесу реституције је Бели двор

ПОЧЕТАК обештећења старих власника или њихових наследника којима имовина у реституцији не може да буде враћена у натури одлаже се за годину дана. Ово предвиђају измене и допуне Закона о враћању имовине и обештећењу, о којима би посланици требало да се изјасне до краја године.

Рок за утврђивање коефицијента по ком ће ићи исплата истекао је у марту ове године, баш као и рок за исплату аконтација. Према новом предлогу, тај рок се продужава и на следећу годину, када би Влада требало да донесе и акт о емитовању обвезница.

У новом закону стоји да ће појединац добити аконтацију у висини 10 одсто од вредности одузете имовине од краја марта наредне године у односу на годину у којој је акт Владе о емисији ступио на снагу. Дакле, ако Влада донесе акт ове године, прве аконтације ићи ће на пролеће. Уколико га донесе догодине, прве аконтације стартоваће тек 2022. Самим тим помера се и рок за исплату прве рате.

Обвезнице ће се емитовати једном годишње за износ обештећења који утврди агенција и то само на основу решења која су постала правоснажна до 30. јуна текуће године. Сва решења која су донета у другој половини године почеће да се реализују тек догодине.

Законом је предвиђен укупан фонд за ову сврху од две милијарде евра, плус збир припадајућих камата. Укупна вредност имовине процењена је на око 13,4 милијарде евра, а максимум који наследници једног власника могу да добију износи пола милиона евра, без обзира на то колико је вредно оно што им је држава одузела. До сада је, кажу у Агенцији, донето око 3.000 решења о праву на обештећење, а очекује се да број достигне 9.000.

Законска новина, коју би посланици требало да изгласају, јесте и то да ће се обештећење у висини 1.000 евра извршити у целости, а не у обвезницима. Ових решења, тврде у Агенцији, има доста, а махом се односе на изузетно мале парцеле на југу Србије, где су и цене земљишта ниске.

У Агенцији кажу да су формирали укупно 75.000 предмета који се односе на грађанску реституцију, а решено је 68.000. До сада су у натуралном облику враћена 7.182 стана, зграде и пословни простор, укупне величине око 535.700 квадрата. Враћено је и 72.500 хектара њива, 55.904 хектара шума и око 506 хектара неизграђеног грађевинског земљишта. Међу најпознатијим објектима у процесу реституције је и Бели двор. Како је директор Агенције Страхиња Секулић потврдио, за "Новости", у Београду је завршено више од 90 одсто, а у Војводини око 75 одсто предмета.

Ово је четврто по реду одлагање исплате за конфисковану и другу имовину одузету после Другог светског рата.

РОК ЗА ОБВЕЗНИЦЕ 12 ГОДИНА

ОБВЕЗНИЦЕ ће се исплаћивати 12 година од датума емисије. За старије од 70 година тај рок је пет година, а за старије од 65 - 10.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)